Pískanie v ušiach môže predstavovať aj vážnejší problém.unsplash
StoryEditor

Je nepríjemné a otravné: Pískanie v ušiach signalizuje to, že sa vo vašom tele niečo deje

02.09.2023, 09:00
Zdravie

Hučanie, zvonenie alebo pískanie v ušiach je stav, pri ktorom vy počujete zvuk, ktorí nikto iný nepočuje. Okrem toho, že je nepríjemný a otravný, často pri ňom ľudia zažívajú pocity, akoby im išla prasknúť hlava. Aj keď si možno myslíte, že pískanie v ušiach je neškodné, existujú prípady, pri ktorých by ste mali rozhodne spozornieť.

S pískaním v ušiach sa nepochybne stretla aspoň raz za život nejedna z nás. Tento stav prichádza nečakané, je nepríjemný, otravný a občas aj veľmi bolestivý. Síce ho odborníci nepovažujú za chorobu, môže byť príznakom iných zdravotných problémov. Prezradíme vám, čo ho spôsobuje a ako sa ho môžete zbaviť.

Vzniknúť môže kedykoľvek

Príčin vzniku pískania v ušiach môže byť mnoho. Vo väčšine prípadoch sa vyskytuje u ľudí, ktorí trpia poruchou sluchu, sluchového nervu alebo poškodením mozgu. Takisto vzniká pri zápale, úrazoch hlavy a vtedy, keď je vaše ucho preplnené mazom či vodou. Ak ho zažívate len niekedy, pravdepodobne ste boli dlhodobo vystavené silnému hluku,  napríklad v klube či práci, no vzniknúť u vás mohol aj pri potápaní, pílení a hlasných výstreloch. Ak vás naopak trápi pískanie v ušiach častejšie, možno máte problém s krčnou chrbticou, dlhodobou nádchou, vysokým krvným tlakom, depresiou, zubným kazom alebo užívate lieky, ktoré ho spôsobujú. Príčin je mnoho, no nič nie je neriešiteľné. Takto mu môžete predísť.

Pomôžu lieky alebo dostatočná hygiena

Predovšetkým, treba myslieť na to, že keď nevyriešite zdravotný problém, ktorý spôsobuje hučanie v ušiach, len ťažko sa zbavíte tohto nepríjemnému zvuku. Môžete mu však predísť, ak sa budete držať niekoľkých rád. Ak viete, že budete dlhšie vystavení hluku, rozhodne si so sebou zoberte aj ochranu sluchu. Nebezpečná je aj hlasná hudba cez slúchadlá, preto skúste znížiť hlasitosť. Takisto je dôležitá aj dostatočná hygiena, nechceli by ste predsa stratiť sluch len kvôli tomu, že máte uši preplnené mazom. Vyhnúť by ste sa mali aj nadmernému stresu, ktorý môžete vyriešiť meditáciou alebo oddychom. Pískaniu v ušiach môžete predísť, keď prestanete škrípať zubami, začnete precvičovať svalstvo na krku alebo prestanete jesť lieky, ktoré ho spôsobujú. Patrí k nim napríklad Aspirín, niektoré antibiotiká alebo antidepresíva.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 17:41