Ochráňte sa pred bodnutím vďaka týmto tipom.unsplash
StoryEditor

Bodnutie od včely, ovada či osy môže mať všemožné následky: Ochráňte sa pred žihadlami vďaka týmto tipom

29.08.2023, 17:00
Zdravie

V lete by ste si na jazerách, kúpaliskách či v prírode mali dávať pozor na niektorý lietajúci hmyz. Ten vám totiž okrem pichnutia môže priniesť aj iné ťažkosti, po ktorých rozhodne netúži ani jedna z vás. Aby ste sa obránili pred žihadlami a okamžite vedeli reagovať, pozrite sa, čo pomôže pri bodnutí včelou osou alebo ovadom.

Pred žihadlami a nepríjemným hmyzom sa môžete ochrániť. Predovšetkým by ste pred ním nemali bežať alebo ho odháňať, ale spomaliť krok či odstúpiť. Taká včela sa vás totiž môže zľaknúť a reagovať na to tak nepekným bodnutím. Hmyz však môže lákať aj chutné jedlo či pestré farby na oblečení. Aj keď sa budete chrániť, ako len najviac viete, môže sa stať, že sa pred žihadlom neochránite. V tom prípade vám pomôžu tieto tipy. Pozrite sa, ako sa zbaviť bodnutia od včely, ovada či osy.

Bodnutie od včely

Keď vás bodne včela, v prvom rade je potrebné vybrať žihadlo. Napokon umyte postihnuté miesto mydlovou vodou a nezľaknite sa, keď uštipnuté miesto opuchne alebo začne svrbieť. Ak to bude naozaj neznesiteľné, priložte naň kocku ľadu či chladivý vankúšik. Síce môžete siahnuť po rôznych mastiach a géloch, no najlepším liekom na bodnutie od včely sú nepochybne babské rady. Tie odporúčajú potierať ranu medom, čajovníkovým olejom, jablčným octom alebo zubnou pastou.

Bodnutie od osy

Na žihadlo od osy si dajte veľký pozor. Na rozdieľ od včely vás totiž môže bodnúť viackrát. Ak sa tak stane, môže vás trápiť svrbenie, bolesť alebo dokonca dýchavičnosť. Pri takýchto príznakoch však okamžite navštívte lekára. Ak bodnutie nemalo horšie následky, ranu môžete potrieť slinami či cibuľou, ktorá miesto vydezinfikuje. Rovnako tak vám môže pomôcť octový obklad či chladivá hlina.

Bodnutie od ovada

Bodnutie od ovada býva bolestivé, začervenané a miesto je na dotyk tvrdé. Ak sa náhodou nestihnete ubrániť pred uštipnutím ovadom, umyte postihnuté miesto mydlovou vodou a poriadne vydezinfikujte napríklad liehom. Proti opuchu vám pomôže tekutý púder, zinková masť alebo obklad z jedlej sódy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 00:51