Dožite sa vysokého veku v plnej sile a zdraví.pexels
StoryEditor

Chcete sa dožiť vysokého veku? Vďaka týmto radám je to viac než reálne

23.08.2023, 14:00
Životný štýl

Stále čakáte, že niekto vynájde elixír mladosti, vďaka ktorému sa dožijete vysokého veku a to v plnej kráse, sile a kondícii? Nemusíte sa spoliehať na iných, vezmite to do vlastných rúk. Vďaka malým zmenám a pravidlám dokážete aj vy ovplyvniť to, akého veku sa dožijete.

Nejde samozrejme o nič prevratné, no je potrebné zotrvať a niektoré zásady si osvojiť natoľko, že sa stanú pre vás absolútnou samozrejmosťou.

Jednoznačné výsledky

Americkí vedci sa rozhodli pre zrealizovanie zaujímavej štúdie. Zúčastnilo sa jej viac ako 700 tisíc ľudí. Medzi nim boli tí, ktorí do svojho života zaradili pár zdravých stereotypov a tí, ktorí sa nedržali žiadnych pravidiel. A výsledky po niekoľkých rokoch prekvapili aj samotných autorov štúdie. Respondenti, ktorí zdravé návyky do svojho života zaradili sa dožívali v priemere o 24 rokov viac v prípade mužov a o 21 rokov viac v prípade žien. Hoci by sa dalo povedať, že radšej neskoro, ako nikdy, no v tomto prípade by bolo ideálne začať samozrejme čo najskôr.

image

Zdravý životný štýl a pohyb sú základom úspechu.

pexels

Denno denné návyky

V prvom rade je nevyhnutné držať sa prvého základného pravidla a to, viesť zdravý životný štýl.  Ten je takmer nezlučiteľný s neresťami, akými sú fajčenie, pravidelné pitie alkoholických nápojov, nezdravé stravovanie či pravidelné ponocovanie. Pravidelný pohyb udržiava v kondícii nie len telo, ale aj myseľ. Práve to je v tomto prípade veľmi dôležité. Rovnako ako to, čo sa pravidelne objavuje na vašom tanieri. Zdravá strava je alfa a omega úspechu. Mala by byť v prvom rade pestrá a bohatá na živiny. Držte sa pravidla 80:20 – pričom 80% tvorí bezchybné stravovanie a 20% môžu byť pokojne potraviny či nápoje, ktoré s racionálnym stravovaním nemajú veľa spoločného. Spánok. Je taký liečivý. Pôsobí regeneračne a tak často ho podceňujete. Práve kvalitný spánok je ďalším pilierom, na ktorom môžete stavať v prípade, že chcete byť vitálni ešte dlhé roky. Vzťahy. Mať pevné sociálne väzby je ďalším krokom k tomu, byť v živote šťastný. A práve v šťastí spočíva aj vaša chuť žiť a životný elán. Či už je to rodina, alebo priatelia o ktorých sa môžete oprieť, práve vzťahy s nimi treba budovať a stavať na nich.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 09:19