Dožiť sa stovky nie je vôbec nereálne.dreamstime
StoryEditor

Dožiť sa veku ako kráľovná Alžbeta II. nie je nereálne: Dodržiavajte pár zásad a oslávite pokojne aj stovku

30.09.2022, 12:00
Životný štýl

Posledné týždne spoločnosťou rezonuje nielen samotný odchod Alžbety II., ale aj úctyhodný vek, ktorého sa dožila. Mnohí sa zamýšľajú nad tým, čo môže stáť za dosiahnutím tohto vysokého veku. Netreba za tým hľadať žiadne kráľovské privilégia. Dožiť sa sto rokov môžete pokojne aj vy, pokiaľ sa budete držať týchto zásad.

Kto by netúžil dožiť sa vysokého veku? Samozrejme, za predpokladu, že budete stále sebestační a pokiaľ možno, v plnom zdraví.

Telesná schránka

Telo si pamätá. To, čo do neho investujete v mladšom veku sa vám zúročí, keď budete starší. Práve preto vám zo všetkých strán všetci prízvukujú, že by ste sa mali pravidelne hýbať a dodržiavať zdravú životosprávu. A to nielen preto, aby ste si udržali štíhle telo, ale predovšetkým preto, aby ste mu dopriali dostatočnú výživu.

Mozog stále v strehu

Nielen fyzická, ale aj mentálna kondícia je veľmi dôležitá. Mozog by ste aj s pribúdajúcim vekom mali držať stále v strehu a precvičovať ho. Ideálnym prostriedkom ako to dosiahnuť, sú napríklad krížovky, sudoku či rôzne spoločenské a vedomostné hry. Vzdelávajte sa a čítajte. To vám nielen rozšíri obzory, ale udrží aj vašu myseľ dlhšie mladú. Práve svieža myseľ a prehľad o aktuálnom dianí vás bude držať pri živote.

Večný optimista

Pozitívne nastavenie mysle hrá v našich životoch oveľa dôležitejšiu úlohu, ako by ste vôbec predpokladali. Negatívne zmýšľanie ešte nikomu nič dobré neprinieslo. Je dokonca vedecky dokázané, že myšlienky tohto druhu môžu byť častokrát príčinou rôznych ochorení. Optimizmus je teda jednou z ďalších ciest, ako sa dožiť krásneho veku.

Smejte sa

Optimisti to majú so smiechom pomerne jednoduché. Idú totiž spolu ruka v ruke a je to tiež jeden z faktorov, ktorý môže ovplyvniť to, akého veku sa dožijete. Každý deň si nájdite dôvod na radosť a úsmev. Tešte sa z maličkostí a obklopujte sa ľuďmi, ktorí sa rovnako ako vy, radi smejú. Napokon, smiech majú na starosti zrkadlové neuróny, čo v praxi znamená, že pokiaľ sa niekto vo vašej blízkosti smeje, strhne to aj vás. Iste ste už v živote zažili nejeden takýto záchvat smiechu, ktorý niekto rozpútal a vy ste nevedeli prestať.

Robte veci podľa seba

Prihliadať v prvom rade na svoje potreby než na potreby iných by malo byť alfou a omegou. Nie je totiž žiadnym egoizmom myslieť v prvom rade na seba. Ľudia totiž majú tendenciu vyhovieť všetkým, no je na mieste uvedomiť si, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa vám to aj tak nepodarí a nesnažiť sa byť so všetkými za dobré na svoj úkor. No samozrejme s tými najlepšími úmyslami aj voči ostatným.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 01:10