Prečítajte si pred spaním pár strán vašej obľúbenej knihy.dreamstime
StoryEditor

Čo sa stane s vašim telom keď budete čítať pred spaním?

21.06.2023, 10:00
Životný štýl

Knihy si u niektorých nadšencov nájdu svoje stále miesto, no pravda je taká, že ľudia čítajú oveľa menej ako kedysi. Knihy nahrádzajú seriály či filmy ktorých je v ponuke neúrekom. A informácie? Tie si najrýchlejšie dohľadáte na internete. Knihy by však nemali byť na vedľajšej koľaji. Najmä čítanie pred spaním má na vás obzvlášť dobrý vplyv.

Spravte si z čítania rutinu. Dajte si vašu obľúbenú knihu ku posteli a každý deň si z nej pár strán prečítajte.

Funkcie mozgu

Hoci sa to nezdá, no čítanie má pozitívny vplyv na fungovanie a trénovanie vášho mozgu a pamäte. Vďaka nemu si udržiavate myseľ „v strehu“. Veď držať v hlave všetky postavy a dejovú líniu dá tiež zabrať, nemyslíte? Čítanie kníh dokonca prispieva k zlepšeniu kritického myslenia.

Anti-stres

Vedci prišli na to, že už 6 prečítaných strán vám pomôže dostať sa do väčšej psychickej pohody. Upokojíte sa a vašu hlavu aj myšlienky sústredíte na niečo iné než na problémy bežných dní. Ak navyše zvolíte pútavú literatúru ktorá vás vtiahne do deja, alebo budete čítať o niečom čo vám je blízke a čo vás skutočne zaujíma, máte vyhraté.

Sladké sny

Ak pozeráte pred spaním televízor, alebo si pustite seriál na počítači, stále ste pod vplyvom svetla ktoré bráni vášmu telu tvoriť melatonín. Hormón, ktorý ovplyvňuje váš spánok. Aj to je dôvod, prečo by ste minimálne 30 minút, ideálne hodinku pred spaním nemali pozerať TV ani sledovať mobil či iné zariadenia. Práve čítanie kníh, najlepšie pri tlmenom svetle vás príjemne unaví, vaše telo dostane signál, že je pripravené na spánok a vy so zaspávaním nebudete mať žiadny problém.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 08:27