Vymeňte mobil za knihy.dreamstime
StoryEditor

Hľadáte tip na dobré čítanie? Inšpirujte sa známymi osobnosťami, čo im leží na nočnom stolíku

04.06.2024, 12:00
Životný štýl

More, pláž, oddych a ničím nerušený pokoj. Táto idylická predstava nepochybne láka tisíce cestovateľov, ktorí si aj nasledujúce leto plánujú vyhradiť čas na svoj zaslúžený oddych. Čo však k dokonalému relaxu nepochybne patrí? Jednoznačne dobrá kniha! Predstavte, že sa zahĺbite do príbehu, okrem čiernym písmeniek, napínavého deja a fiktívneho sveta, nevnímate takmer nič. Ste len vy, leto a vaša kniha! Zbaliť knihu do batohu nie je náročné, horšie je to s výberom.

Či už sa rozhodnete pre romantickú pohodu, alebo naopak pre akčné dobrodružstvo, v každom prípade na neexistujúcich hrdinov nezabúdajte. S rozhodovaním vám pomôžeme, skúste sa inšpirovať našimi letnými typmi. Ak by vám nestačili, pozrite sa na to, čo čítajú slovenské celebrity.

Čítanie je dlhodobo aktivitou, bez ktorej si mnoho ľudí nedokáže predstaviť svoj každodenný život. Stretávame sa s ním v podstate od malička. Ako deťom nám rodičia čítali, neskôr sme sa krvopotne naučili písmenká lúštiť aj my. Postupne sme začali čítať v škole a niektorí aj vo voľnom čase.

Čítaním k benefitom

Niet pochýb o tom, že tento proces poskytuje milióny pozitív, ktoré môžu ovplyvniť naše fungovanie. Patrí medzi ne napríklad rozširovanie slovnej zásoby. Je vedecky dokázané, že ľudia, ktorí veľa čítajú sa dokážu perfektne a zreteľne vyjadrovať, za každých okolností! Ďalším pozitívom lúskania knižných príbehov, je napríklad zveľaďovanie našej fantázie. Aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, rozvíjame ním našu kreativitu a tvorivosť. Predstavujeme si vymyslené príbehy, idealizujeme si hrdinov a vytvárame si svet, bez akýchkoľvek obmedzení.

Jediným kritériom je naša hlava! V neposlednom rade musíme spomenúť aj zníženie stresu a celkové upokojenie mysle. Pri čítaní chceme či nie, vypneme od našich bežných povinností a prenesieme sa do sveta niekoho iného. Sústredíme sa na jeho problémy, prežívame s ním všetky dôležité aj menej dôležité rozhodnutia. A tak nejako prirodzene, zrelaxujeme. Prečistíme si hlavu a stres sa nám vo väčšine prípadov podarí eliminovať na minimum.

Poďme teda rovno na to, toto je niekoľko kníh, ktoré sa určite oplatí otvoriť na dovolenke. Či už ležíte pri mori, alebo relaxujete na horách. Tieto stránky, by mali byť vaším verným spoločníkom.

Tou horou ste vy

Faktom je, že dovolenka je ideálnou príležitosťou na seba rozvoj. Máme na seba konečne čas, tu a teraz sa môžeme sústrediť len a len na svoje pocity. Kniha, Tou horou ste vy, od autorky Brianny Wiest, sa v poslednom období stala čoraz viac populárnou. Príbeh jednoznačným spôsobom hovorí o tom, že za sebapoškodzujúcim správaním stoja potreby, ktoré si navzájom odporujú. Keď však pochopíme svoje najškodlivejšie zlozvyky, posilníme svoju emočnú inteligenciu, lepšie porozumieme vlastnému mozgu aj telu, odpútame sa od minulosti a priblížime sa k svojmu budúcemu ja​.

To napĺňa náš potenciál, môžeme vystúpiť zo zabehnutých koľají a naplno rozvinúť svoje dary. Už tisíce rokov si ľudia spájam vysokú horu s výzvami a prekážkami, ktoré sa často zdajú neprekonateľné. Aby sme vlastné hory zdolali a vystúpili až do oblakov, musíme sa v skutočnosti ponoriť do seba a odkryť svoje traumy, nazbierať sily a zmeniť svoje fungovanie aj prístup. Pretože tou horou, ktorá stojí pred nami, sme nakoniec my sami.

Tak čo, budete aj vy pri relaxovaní premýšľať o tom, ako by ste svoj život mohli zmeniť k lepšiemu?

Emily v Paríži

Ak ste naopak typ, ktorý pri mori nechce nad ničím komplikovaným premýšľať, táto kniha je pre vás. Mnoho ľudí má pocit, že počas bežných dní mu hlavou víria milióny myšlienok. Na dovolenke chce preto presný o opak, vyčistiť hlavu a pustiť do nej len úplne jednoduchý a príjemný príbeh. A presne taká je Emily. Ide o román podľa úspešného seriálu, ktorý napísala Catherine Kelengula. Príbeh hovorí o mladej, hnedovlasej a večnej usmiatej hrdinke, ktorá sa rozhodla plniť si svoje sny. Vybrala sa do mesta, po ktorom dlho túžila. Jediné čoho sa bojí je to, či v novom svete nájde svoje miesto. Ani na sekundu si však nedokáže predstaviť, čo všetko na tomto čarovnom mieste zažije a aké obrovské dobrodružstvá ju čakajú.​

Vražda v Malloven Hall

Tento krát prechádzame na úplne inú vlnu. Prinášame tip na napínavú detektívku, pre všetkých, ktorí napriek oddychu potrebujú v príbehu nájsť akčné vzrušenie. Collen Cambridge vytvorila dej s podtitulkom, V dome Agathy Christie je vrah. Samotný názov teda napovedá, že pri tomto deji sa skutočne nudiť nebudete!

V malebnom Mallowan Hall vládne sympatická gazdiná Phyllida Brightová. Svoju prácu berie vážne, pretože miesto je domovom archeológa Maxa Mallowana a jeho slávnej manželky Agathy Christie, ktorá je zároveň jej priateľkou. Phyllida sa netají záľubou v detektívkach, hoci v skutočnom živote dosiaľ nenašla džentlmena, ktorý by bol aspoň spolovice taký fascinujúci ako detektív Hercule Poirot.

Aj keď je zvyknutá, že vraždy sú často témou rozhovorov, nález skutočnej mŕtvoly na dlážke v knižnici ju zastihne nepripravenú. Čoskoro sa ukáže, že obeť sa dostala do Mallowan Hall, kde práve prebiehal večierok, pod falošnou zámienkou. Celý príbeh prezrádzať nebudeme, avšak dej sprevádza po celý čas mimoriadne podstatný fakt. Vrah je stále nablízku a pripravený znova udrieť. Len bystrý úsudok môže hlavnú hrdinku ochrániť pred nečakaným koncom.

Ak vám teda vaša dovolenka príde príliš pasívna, týmto knižným trhákom to určite zmeníte. Srdce vám bude splašene biť a adrenalín sa za malú chvíľu rozprúdi do celého tela. Buďte však opatrí. Čítajte si radšej ráno, na pláži či po pokojnej prechádzke. Nie je asi najlepší nápad študovať vraždy večer pred spaním. Teda ak  nechcete mať celú noc plnú hlavu myšlienok a strachu.

Čo čítajú celebrity?

Na známe osobnosti často pozeráme s presvedčením, že doma pravdepodobne nerobia nič zaujímavé. Môže sa zdať, že po vyčerpávajúcej práci v teréne, jediné na čo sa zmôžu je pozeranie televízie. Avšak vo väčšine prípadov to neplatí. Slovenskí umelci sú dôkazom toho, že knihy sú výborným prostriedkom na využitie voľného času.  Toto sú príbehy, ktorým sa počas letného oddychu venujú oni.

Známa moderátorka Adela Vinczeová v minulých rokoch prezradila, že v lete si veľmi rada prečíta motivačnú literatúru. Odporúča napríklad 7 krokov k vnútornej sile, Kód 9 či Vieweghovu Biomanželku.  Ďalej tiež priznala, že polovicu kníh v jej veľkej knižnici sa jej ešte ani nepodarilo otvoriť. Veríme, že počas týchto letných mesiacov, si na ne konečne nájde čas! Aj keď pri bábätku, to asi také jednoduché nebude.

image

Adelin aktuálny výber.

knihobot.sk

Na otázku o obľúbenom čítaní odpovedala aj ďalšia moderátorka, Marianna Ďurianová. Jednou z jej obľúbených kníh je Dobro od profesora Antona Heretika. Nepochybne ju odporúča všetkých, bez ohľadu na to či ste doma alebo na dovolenke.

,,Je to kniha, ktorú by ste si rozhodne mali prečítať. Je v nej opísaných 13 príbehov skutočných klientov pána profesora, ktorých sprevádzal počas psychoterapií. Sú rôznorodé, pretože terapia nie je len o happyendoch, autor vypichuje pozitívne rezervy osobnosti - teda dobro v ľuďoch. A terapia má okrem iného za úlohu podporiť aj toto dobro v nás. Mám šťastie, že sa môžem  prostredníctvom jeho kníh učiť,“ povedala moderátorka.

Posledným odporúčaním prispel aj slovenský herec Juraj Hrčka. Je zástancom názoru, že čítanie rozvíja našu osobnosť, preto by sme túto aktivitu nemali podceňovať. Jeho voľba tento krát padla na knihu s názvom Pražské jaro.

image

Juraj Hrčka je zástancom názoru, že čítanie rozvíja našu osobnosť.

knihobot.sk

Príbeh od autora Sklenej izby Simona Mawera, je pútavý román niekoľkých párov, ktoré sa stretli v roku 1968 v Prahe. Diali sa vtedy veľké politické zmeny a Československo čakalo 40 rokov komunizmu. Kniha je podľa neho, bohužiaľ, stále aktuálna aj dnes a veľmi dobre sa číta.

Či už sa rozhodnete pre akčnosť, napätie, romantiku či filozofiu, voľba je skutočne len na vás. Každopádne na svojho spoločníka na cesty nezabudnite. Môže vám totižto ešte viac spríjemniť váš oddychový čas. Tak čo, ktorý žáner bude napríklad aj na letnej dovolenke ten váš?

ANKETA
Aký žáner čítate najradšej?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. september 2024 01:31