Jordánsko stojí za vaši návštevu.dreamstime
StoryEditor

Jordánsko je púštnym kráľovstvom: Okrem Petry z Indiany Jones sa oplatí vidieť aj tieto miesta

13.06.2023, 09:00
Životný štýl

Ak hľadáte zaujímavú krajinu, do ktorej by ste sa chceli pozrieť tento rok, rozhodne by ste mali navštíviť Jordánsko. Je to miesto, ktoré očarí množstvom historických pamiatok, prenádhernými púšťami či morom s neuveriteľnými koralovými útesmi. Pozrite sa, čo všetko môžete vidieť v tomto púštnom kráľovstve.

Jordánske kráľovstvo patrí medzi najzaujímavejšie krajiny sveta. Niet sa však čomu čudovať. Ak máte radi históriu, farebné púšte, prekrásne scenérie a relax vo vlnách, táto krajina je pre vás ako stvorená. Aj keď toho Jordánsko ponúka naozaj veľa, za jednu návštevu sa nedá všetko stihnúť. Práve z tohto dôvodu sme pre vás vybrali pár miest, ktoré považujeme za najzaujímavejšie a ktoré sa oplatí vidieť. Pozrite sa, čo vás čaká, ak sa vyberiete na dovolenku do Jordánska.

Petra

Najvyhľadávanejším miestom Jordánska je nepochybne legendárna Petra, ktorú ste mohli vidieť aj v známom filme Indiana Jones. Toto staroveké mesto je opradené históriou. Najznámejšou budovou, ktorú tu nájdete, je Pokladnica vytesaná do červenkastého pieskovca. V Petre však môžete vidieť aj stovky historických hrobov, ruiny starovekého mesta, chrámy, panorámy údolí alebo Beduínov, ktorý vysedávajú nad mätovým čajom.

Jerash

Ďalším zaujímavým miestom je Jerash, a teda mesto na severe Jordánska, ktoré mnohý prezývajú aj „Pompeje Blízkeho východu“. Pozrieť si tu môžete prenádherné antické mesto, Hadriánov oblúk či hippodrom, kde sa kedysi dávno konali jazdecké preteky. Vašu pozornosť si však zaslúži aj chrám bohyne Artemis, antické divadlo a rímska ulica cardo.

Ammán

Hlavným a najväčším mesto Jordánskeho kráľovstva je Ammán, ktorý má vyše 4 miliónov obyvateľov. V tomto veľkomeste nájdete historickú Citadelu, obydlia staré vyše 2000 rokov pred Kristom, ale aj chrám Herkula či veže z doby križiakov.

Mŕtve more

Mŕtve more je slané jazero, ktoré leží v nadmorskej výške okolo 400 metrov. Soli je v ňom dokonca toľko, že vás dokáže udržať na hladine. Takže ak neviete plávať alebo chcete relaxovať na vode, rozhodne si tento úkaz nenechajte ujsť.

Farebná púšť Wadi Rum

Na dovolenke v Jordánsku sa oplatí vidieť aj jednu z najkrajších púští na svete. Wadi Rum je zaujímavá najmä tým, že strieda farby piesku. Raz je žltá, potom oranžová alebo červená. Nájsť tu však môžete aj skalné útvary alebo miesta, na ktorých sa natáčal známy film Marťan.  

Kerak

Ak ste milovníčkami filmu Kráľovstvo nebeské, nemali by ste vynechať návštevu hradu Kerak, ktorý bol v minulosti svedkom bojov medzi križiakmi a islamskými vojskami. Tento hrad vám poskytne prenádherný výhľad na okolitú krajinu, nekonečné chodby s temnou atmosférou a kamenné klenby.  

Miesta s biblickými príbehmi

Územie Jordánska je posiate miestami s mnohými biblickými príbehmi. To najznámejšie je nepochybne rieka Jordán, v ktorej Ján Krstiteľ pokrstil Ježiša Krista. Za návštevu rozhodne stojí aj miesto Kristovho pokrstenia, a teda hora Nebo, ktorá sa pýši nad Jordánskym údolím.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 08:36