Zútulnite si domov vďaka technike macramé.dreamstime
StoryEditor

Vyrobte si štýlové dekorácie: Vďaka technike macramé bude váš domov omnoho krajší

30.05.2023, 08:00
Životný štýl

Technika macremé je známa už po stáročia. Zatiaľ, čo kedysi boli jej výrobky súčasťou slávnostných odevov či šperkov, v súčasnosti ju nájdete v domácnostiach ako štýlové dekorácie. Ak by ste si aj vy chceli zútulniť a spestriť domov, prinášame vám návod, ako si pomocou techniky macramé vyrobiť štýlové dekorácie.

Ak by ste si chceli vyrobiť originálne dekorácie, rozhodne by ste mali vyskúšať techniku macramé, ktorá je v súčasnosti veľmi obľúbená. Stačí, ak sa naučíte viazať nite a šnúrky, pričom budete vytvárať rôzne geometrické tvary či ornamenty. Najlepšie na tom je, že pri macramé nemusíte používať ihlice ani háčiky. Takýmto spôsobom si môžete vyrobiť nástenné dekorácie, bytové či módne doplnky, závesné držiaky na kvety, podšálky alebo dokonca vankúše.

 

Stačí, ak si pre začiatok vyberiete, čo idete vyrábať, nájdete si na internete inšpiráciu, fotografie, postupy či videá a zaobstaráte si nite vo vami vybranej farbe. Tie môžu byť jednofarebné, ale aj s ombré vzorom, hrubé či tenké. Aby ste zistili, či by vás táto technika bavila, pripravili sme si pre vás návod na výrobu menšieho pierka. Tak čo, ste pripravené?

Vyrobte si jednoduché pierko

Na výrobu macramé pierka budete potrebovať bavlnený povrázok (napríklad sivý a biely), koráliky podľa vlastného výberu, hrebeň a nožnice. Najprv si odstrihnite približne jeden meter z povrázka, prehnite ho napoly a prilepte páskou z oboch strán. Povrázok si namotajte na ruku, dajte ho dole a prestrihnite. To isté urobte aj s povrázkom inej farby. Zoberte si jeden kúsok z prestrihnutého povrázka, prehnite ho a preložte pod dva vystreté povrázky. Vezmite si ďalší prehnutý povrázok, urobte cez povrázky uzol a utiahnite. Ďalší urobte na druhú stranu, aby sa uzlíky striedali. Ak sa dostanete na požadovanú dĺžku pierka, hrebeňom rozčešte povrázky od konca vlákien doprostred. Napokon zastrihnite okraje a vaše pierko je hotové.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 15:54