Zlepšite si náladu vďaka týmto potravinám.dreamstime
StoryEditor

Zlepšite si náladu správnymi potravinami: Toto by nemalo chýbať vo vašom jedálničku

23.05.2023, 09:00
Životný štýl

Nielen láska, ale aj nálada ide cez žalúdok. Ak totiž zvyknete konzumovať nesprávne potraviny, pravdepodobne ste často mrzuté, negatívne a stres je vašim každodenným nepriateľom. Mali by ste však vedieť, že existujú aj potraviny, ktoré z vás dokážu urobiť chodiace slniečko. Pozrite sa, aké zlepšováky nálady by nemali chýbať vo vašom jedálničku.

Je úplne normálne, že ste občas nervózne, mrzuté, v strese či pod tlakom. Veď predsa, keď sa neustále niekam ponáhľate, máte nespočetné množstvo pracovných povinností, ktoré si často beriete aj domov alebo si jednoducho nestíhate ani vydýchnuť, vášmu psychickému stavu sa nemôžete čudovať. Mali by ste však vedieť, že za vašou zlou náladou sa často skrýva aj nesprávna strava. Či už sa upokojujete čipsami, sladkými sušienkami alebo pohárom vína. Síce si občas treba dopriať, no vaše telo by bolo omnoho spokojnejšie, keby ste ho plnili potravinami, ktoré patria k zlepšovákom nálady. Pozrite sa, ktoré to sú.

Banány

Ak máte chuť na niečo sladké alebo si len túžite zlepšiť náladu, siahnite po banánoch. Tie poskytnú telu potrebný horčík, ktorý je zodpovedný za dobrú náladu a kvalitný spánok.

Avokádo 

Toto ovocie patrí k najzdravším na svete. Obsahuje veľké množstvo látok, vďaka ktorým dokáže stimulovať hormón dobrej nálady. Okrem toho udrží vaše svalstvo a nervy zdravé, ochráni oči a ochráni telo pre zápalmi.

Sezamové semienka

Sezamové semienka sú už od nepamäti považované za elixír šťastie a nie sa čomu čudovať, pretože v sebe ukrývajú zinok, ktorý je zodpovedný za reguláciu duševného stavu. Nielenže vás zbavia úzkosti a depresie, ale zníži hnev a podporí pozitívnu náladu.

Horká čokoláda

Väčšinou, keď máte zlú náladu alebo sa potrebujete uvoľniť, siahnete po čokoláde. Zabudnúť by ste však mali na mliečnu a bielu, ktorá rozhodne neprospieva vášmu psychickému stavu. Naopak siahnite po horkej čokoláde, ktorá ochráni telo pred oxidačným stresom, eliminuje stres a zlepšuje náladu.

Vlašské orechy

Vlašské orechy v sebe ukrývajú množstvo vitamínov a minerálov, ktoré majú veľký vplyv na mozog a náladu. Podľa vedcov stačí, ak skonzumujete približne 60 gramov orechov a vaša nálada sa okamžite zmení.

Kurkuma

Ak si budete variť obed, dohuťte ho kurkumou. Tá vám vďaka protizápalovým vlastnostiam, antidepresívnym účinkom a schopnosti zvyšovať hladinu serotonínu vo veľkom zlepší náladu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 18:52