Vyskúšajte techniku pomodoro a budete omnoho menej v strese.dreamstime
StoryEditor

Nedokážete sa sústrediť na jednu vec viac než pár minút? Vyskúšajte techniku pomodoro

17.05.2023, 19:00
Životný štýl

Skúšali ste už niekedy techniku pomodoro? Ak nie, mali by ste to zmeniť. Nielenže sa vďaka nej budete cítiť lepšie, ale v práci sa vám bude omnoho viac dariť. Pozrite sa, v čom všetkom vám môže táto technika uľahčiť život.

Technika pomodoro je stará už viac než štyridsať rokov, no obľube sa teší dodnes. Možno nemusí sadnúť každej z vás, ale rozhodne stojí za vyskúšanie. Táto technika spočíva v uľahčení práce, ktorú vykonávate. Samy viete, aké je v dnešnej dobe zložité sústrediť sa na jednu činnosť, dokončiť ju a napokon sa pustiť do ďalšej. Aby vás v takejto situácii nepremohla únava, nedostatok času, nátlak či stres, mali by ste vyskúšať techniku pomodoro, ktorá vám doslovne dokáže uľahčiť život.

Pomôže vám riadiť čas efektívnejšie

Dokončiť nejakú úlohu načas a odškrtnúť si ju v zozname povinností je veľmi uspokojujúce. Ak sa vám však nedarí dostať do cieľa žiadnu z úloh, pretože sa neviete dlho sústrediť, mali by ste skúsiť techniku pomodoro. Tá vás naučí, ako si riadiť čas efektívnejšie. Jej cieľom je poskytnúť vám maximálnu koncentráciu, kreativitu a produktivitu. Okrem toho vďaka nej zabránite tomu, aby vás pri práci rozptyľovali iné veci, ako je napríklad kontrola telefónu alebo vykladanie umývačky riadu. Predovšetkým vám pomôže začať s danou úlohou, dokončiť ju a znížiť tak stres či úzkosť z blížiaceho sa konečného termínu. Ak by ste sa rozhodli, že ju predsa len vyskúšate, pripravili sme si pre vás krátky návod, ako na to.

Ako na to?

Táto technika dostala názov pomodoro najmä kvôli tomu, že sa časovače kedysi vyrábali v tvare paradajky. Samozrejme, nemusíte teraz behať po obchodoch a zháňať presne takýto tvar časovača. Stačí, ak použijete nejaký online časovač alebo ten vo vašom telefóne. Napokon sa môžete pustiť do plnenia úloh. Časovač si jednoducho nastavte na každých 25 minút, aby vás mohol upozorniť na to, že je čas na 5 minút prestávky. Vďaka takýmto núteným pauzám tak dostanete priestor na odreagovanie sa a len ťažko podľahnete únave či nedostatku sústredenia. 25 minút je naopak podľa odborníkov čas, pri ktorom sa nestihne znížiť vaša produktivita, kreativita ani sústredenosť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 21:26