Materina dúška dokáže viac než si myslíte. Takéto sú jej liečivé účinky.dreamstime
StoryEditor

Máj je ideálny na zber materinej dúšky: Poznáte všetky jej liečivé účinky?

21.05.2023, 17:00
Zdravie

Bylinky patria k najvyhľadávanejším prírodným liekom a niet sa čomu čudovať, veď dokážu pomôcť pri mnohých ochoreniach. Nepochybne k nim patrí aj materina dúška, ktorá má neuveriteľné liečivé účinky. Najlepšie na tom je, že s jej zberom môžete začať už teraz. Pozrite sa, s čím všetkým vám pomôže táto známa bylinka.

Materina dúška je známa pre svoju prenikavú a lahodnú vôňu. Nájsť ju môžete kdekoľvek, no najčastejšie sa vyskytuje na lúkach, poliach či pastvinách. V minulosti sa táto bylinka využívala na depresívne poruchy, podporu väčšej príťažlivosti, ale aj na ochranu domácnosti pred negatívnou energiou. V súčasnosti je vyhľadávaná najmä pre svoje liečivé účinky. Pomôcť vám totiž môže pri mnohých zdravotných ťažkostiach. Pozrite sa, či dokáže vyliečiť aj ten váš problém.

Na menštruáciu, kašeľ či akné

Silu materinej dúšky môžete využiť predovšetkým vtedy, keď vás bude trápiť nepríjemná chrípka, kašeľ či zápal priedušiek. V tomto prípade vám pomôže s odstránením hlienu, odkašliavaním, nádchou a suchým kašľom. Okrem toho dokáže vďaka svojmu obsahu bojovať s vírusmi, baktériami a parazitmi, takže prispeje k posilnení a upokojení vášho organizmu. Ak vás často trápi silná menštruácia, naordinujte si materinu dúšku, ktorá zmierni kŕče a časté zmeny nálad. Oplatí sa ju však mať doma aj vtedy, keď vás trápi nespavosť, depresia, nadúvanie, kožné vyrážky či akné. Ak si myslíte, že z materinej dúšky sa dá vyrobiť iba čaj, ste na veľkom omyle. Toto sú ďalšie spôsoby, ktorými môžete čerpať z jej liečivých účinkov.

Tinktúra

Na tinktúru budete potrebovať vňať materinej dúšky. Tou naplňte fľašu, do ktorej prilejte aj 40 % lieh. Nádobu napokon odložte na slnečné miesto, kde ju nechajte odpočívať približne 14 dní.

Sirup

Do štvrtiny šesťlitrového hrnca nasypte vňať materinej dúšky. K nej pridajte 2 kg trstinového cukru, 12 dkg kyseliny citrónovej a 2 balenia kyseliny sorbovej. Do tejto zmesi prilejte prevarenú, no vychladenú vodu až po okraj hrnca. Nechajte lúhovať 48 hodín, občas zmes premiešajte a napokon preceďte do sklenených fliaš.

Výplň vankúša

Pre lepší spánok či zmiernenie stavov depresie si môžete vyrobiť vankúš z materinej dúšky. Stačí, ak ju nastriháte na menšie kúsky a necháte vysušiť. Z látky si vyrobte menší vankúš a ten naplníte sušenou materinou dúškou.

Do kúpeľa

Ak túžite po hebkej pokožke bez akné či vrások, pridajte si do kúpeľa približne za tri hrste materinej dúšky. Jej vôňa vás nielenže upokojí, ale aj vylieči.

Materina dúška na inhalovanie

Keď vás bude trápiť silná nádcha, do litra horúcej vody pridajte 2 hrste materinej dúšky. Nakloňte sa nad nádobu, prikryte si hlavu uterákom a inhalujte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 14:47