Pozrite sa, ktoré potraviny by ste nemali skladovať v chladničke.dreamstime
StoryEditor

Vyhadzujete potraviny, pretože ich zle skladujete: Toto do chladničky rozhodne nepatrí

18.04.2023, 19:00
Životný štýl

Ročne skončí veľké množstvo potravín v koši. Za ich plytvaním sa však často skrýva nesprávne skladovanie. Aby ste nemuseli nič vyhadzovať a nemíňať tak zbytočne veľa peňazí, mali by ste sa naučiť, ktorým potravinám zbytočne skracujete život, keď ich vložíte do chladničky.

Chladnička je vymoženosť, ktorá dokáže predĺžiť životnosť niektorých jedál. Častokrát sa však stáva, že je plná vecí, ktoré v nej nemusia byť dokonca ani po otvorení. Mali by ste vedieť, že chladnička spomaľuje biologické procesy v potravinách a berie im chuť, vôňu a živiny. Práve z tohto dôvodu by ste si mali dať pozor na to, čo v nej skladujete. Pozrite sa, čo všetko do nej zo zdravotného hľadiska a životnosti rozhodne nepatrí.

Paprika a paradajky

Donesiete z obchodu alebo ich čerstvé nazbierate na záhrade a vložíte ich do chladničky. Či už to robíte preto, že ich nebudete v ten deň konzumovať alebo len zo zvyku, mali by ste si uvedomiť, že robíte veľkú chybu. Ani paradajky, ani paprika nepatria do chladničky, pretože stratia na chuti a ich konzistencia sa zmení. Radšej ich skladujte v košíku.

Zemiaky

Možno si poviete, že zemiaky do chladničky patria, pretože pomalšie zhnijú a nenaklíčia, no nie je to tak. Chlad totiž mení škrob na cukry, a preto ich radšej skladujte na suchom a tmavom mieste.

image

Do chladničky zemiaky nepatria.

dreamstime

Cesnak a cibuľa

Keďže tieto druhy zeleniny potrebujete takmer do každého jedla, musíte ich mať vždy po ruke. Práve v tom je dobrá chladnička. Bohužiaľ, do nej nepatrí ani jedna z nich, pretože rýchlo zmäknú a splesnivejú. Vložte ich radšej do oddelených suchých a chladných nádob.

Uhorky

Ani uhorky nie je dobré mať v chladničke. Keďže obsahujú veľké množstvo vody, rýchlo v nej stratia arómu, chuť, zmäknú a skysnú. Omnoho viac im prospeje izbová teplota.

Citrusy a vodný melón

Pri exotickom ovocí by ste si mali zapamätať, že do chladničky nepatrí. To platí najmä pre citrusy a vodný melón, ktorý v chladničke stráca kvalitu, antioxidanty a rýchlejšie zhnije. Radšej ho preto nechajte vonku v miske.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 14:08