Chladnička je vymoženosť, ktorá dokáže predĺžiť životnosť niektorých jedál. Častokrát sa však stáva, že je plná vecí, ktoré v nej nemusia byť dokonca ani po otvorení. Mali by ste vedieť, že chladnička spomaľuje biologické procesy v potravinách a berie im chuť, vôňu a živiny. Práve z tohto dôvodu by ste si mali dať pozor na to, čo v nej skladujete. Pozrite sa, čo všetko do nej zo zdravotného hľadiska a životnosti rozhodne nepatrí.
Paprika a paradajky
Donesiete z obchodu alebo ich čerstvé nazbierate na záhrade a vložíte ich do chladničky. Či už to robíte preto, že ich nebudete v ten deň konzumovať alebo len zo zvyku, mali by ste si uvedomiť, že robíte veľkú chybu. Ani paradajky, ani paprika nepatria do chladničky, pretože stratia na chuti a ich konzistencia sa zmení. Radšej ich skladujte v košíku.
Zemiaky
Možno si poviete, že zemiaky do chladničky patria, pretože pomalšie zhnijú a nenaklíčia, no nie je to tak. Chlad totiž mení škrob na cukry, a preto ich radšej skladujte na suchom a tmavom mieste.
Cesnak a cibuľa
Keďže tieto druhy zeleniny potrebujete takmer do každého jedla, musíte ich mať vždy po ruke. Práve v tom je dobrá chladnička. Bohužiaľ, do nej nepatrí ani jedna z nich, pretože rýchlo zmäknú a splesnivejú. Vložte ich radšej do oddelených suchých a chladných nádob.
Uhorky
Ani uhorky nie je dobré mať v chladničke. Keďže obsahujú veľké množstvo vody, rýchlo v nej stratia arómu, chuť, zmäknú a skysnú. Omnoho viac im prospeje izbová teplota.
Citrusy a vodný melón
Pri exotickom ovocí by ste si mali zapamätať, že do chladničky nepatrí. To platí najmä pre citrusy a vodný melón, ktorý v chladničke stráca kvalitu, antioxidanty a rýchlejšie zhnije. Radšej ho preto nechajte vonku v miske.