Klíčky sú v súčasnosti bežnou prísadou šalátov či sendvičov. Ak by ste chceli pridať do svojho jedálnička niečo zelené a chutné, mali by ste siahnuť práve po klíčkoch. Je len na vás, ktoré klíčky si doma pripravíte. Medzi tie najbežnejšie patrí napríklad fazuľa, šošovica, cícer, quinoa alebo všemožné orechy či semená. Najlepšie na tom je, že všetky z nich sú plné vitamínov, minerálov a živín, vďaka ktorým získate veľa najmä na zdraví. Pozrite sa, prečo by ste ich mali konzumovať pravidelne.
Zabezpečujú správne trávenie
Klíčky v sebe ukrývajú nespočetné množstvo telu potrebných látok vrátane enzýmov, ktoré podporujú metabolické procesy a chemické reakcie. Nielenže vám pomôžu lepšie stráviť jedlo, ale stimulujú žalúdočné šťavy, vďaka čomu vás rýchlo zbavia nepríjemnej zápchy či hnačky.
Zvyšujú metabolizmus
Tieto malé naklíčené semienka obsahujú proteíny a bielkoviny, vďaka ktorým sú schopné zvyšovať metabolizmus, regenerovať kožu a dohliadať na správny rast či vývoj kostí. Sú tak skvelé najmä pre športovcov, ktorí túžia zlepšiť celkové fungovanie tela.
Udržujú vaše srdce zdravé
Klíčky sú bohaté aj na omega-3 mastné kyseliny, ktoré dokážu znížiť hladinu cukru v krvi a zlepšiť zdravý cholesterol. Vďaka antioxidantom pôsobia protizápalovo a znižujú stres. Okrem toho vám môžu pomôcť s vysokým krvným tlakom, napätím v tepnách, zrážanlivosťou a rôznymi srdcovými ochoreniami.
Pomôžu pri chudnutí
Ak hľadáte niečo, čo vám uľahčí chudnutie, rozhodne siahnite po klíčkoch. Tie totiž kvôli nízkemu obsahu kalórii môžete jesť bez obáv. Rovnako tak zabezpečia, aby ste sa cítili dlhšie plné a zabránia uvoľneniu hormónu hladu. Pri nich sa preto nemusíte báť prejedania či neustávajúcej chuti na sladké.
Zlepšia vám zrak
Klíčky vám môžu pomôcť zlepšiť zrak. Môže za to najmä vitamín A a C, ktorý pôsobí ako antioxidant na ochranu buniek očí pred voľnými radikálmi. Ak ich začnete konzumovať pravidelne, verte, že vaše videnie sa omnoho zlepší.
Klíčenie je jednoduché
Klíčky si môžete vypestovať aj samy doma. Stačí, ak vami vybrané semená poriadne premyjete vodou, nasypete ich do zaváraninového pohára, zalejete studenou vodou a necháte 10 hodín odpočívať. Napokon vodu vylejte a pohár klíčkami nechajte na tmavom mieste. Niektoré druhy klíčkov vám vyklíčia za dva dni, no sú aj také, ktorým na to treba týždeň.