Neuveríte, ako všemožne sa dajú využiť šupky z ovocia a zeleniny.dreamstime
StoryEditor

Na šediny či jemnú pokožku. Šupky z ovocia či zeleniny nevyhadzujte, takto sa dajú využiť

16.02.2023, 09:00
Životný štýl

Čerstvé ovocie a zelenina pravdepodobne tvorí súčasť vášho každodenného jedálnička, no aj keď je zdravá a chutná, neraz po nej zostáva veľa odpadu. Možno ste to nevedeli, no šupky, ktoré z ovocia a zeleniny často vyhadzujete, môžete ďalej využiť. Pozrite sa, na čo všetko je dobrá napríklad zemiaková či banánová šupka.

V súčasnosti sa mnoho domácností snaží žiť bezodpadovo. Ak by ste chceli vyskúšať takýto životný štýl aj vy, môžete začať od šupiek z ovocia či zeleniny, ktoré sa dajú použiť na niekoľko spôsobov. Už v minulosti sa napríklad úplne prirodzene využívali šupky zo šalátových uhoriek, ktoré si ženy zvykli dávať na pleť pre svieži a mladistvý vzhľad. Pozrite sa, na čo všetko sa dá použiť banánová alebo zemiaková šupka.

Šupky z banánu

Banánové šupky by ste rozhodne nemali vyhadzovať, majú totiž mnoho ďalších praktických využití. Ak vás napríklad často trápia otlaky, bradavice či kurie oká na nohách, vezmite šupku z banánu, vnútornou stranou potrite postihnuté miesto, prelepte náplasťou a noste, kým bradavica neodpadne. Rovnako tak je banánová šupka skvelá na zjemnenie a zvlhčenie pokožky. Niektoré ženy ju dokonca používajú na bielenie pigmentových škvŕn. Šupka z banánu však môže byť aj výborným prírodným leštičom kožených topánok, ale aj hnojivom pre izbové rastliny, ktoré zbavuje škodcov a obohacuje o živiny.

image

Banánové šupky

dreamstime

Šupky z jabĺk a hrušiek

Sušené šupky z jabĺk č hrušiek sú skvelou pochúťkou a ak ich k tomu zmiešate z hrozienkami, škoricou a klinčekmi, získate lahodnú čajovú zmes, ktorá má liečivé účinky a znižuje krvný tlak. Z jablčných a hruškových šupiek si však môžete vyrobiť aj ovocný ocot, ktorý je ideálny napríklad do šalátov. Do polovice veľkej fľaše nakrájajte celé jablká a hrušky, potom do nej nalejte vodu a 60 ml medu, prekryte plátnom a nechajte fermentovať desať dní. Keď tekutina stmavne, ovocie z fľaše vyberte a naplňte menšie fľašky.

image

Šupky z jablka

dreamstime

Zemiakové šupky

Možno ste o tom nevedeli, no zemiakové šupky sú skvelé proti šedivenie vlasov. Mnohé ženy si nimi potierajú vlasy a tvrdia, že to skutočne pomáha. Okrem toho sú šupky zo zemiakov dobré aj na pokožku, dokážu vás zbaviť pigmentových škvŕn a zahojiť drobné popáleniny. Môžete si však z nich vyrobiť aj čipsy. Zemiaky pred ošúpaním dôkladne umyte drôtenkou. Šupky nakrájajte na plátky a ponorte na hodinu do misky s vodou a ľadom. Potom sceďte, osušte ich a upražte na panvici s olejom alebo vložte do vyhriatej rúry.

image

Šupky zo zemiakov

dreamstime

Šupky z citrónov

Okrem toho, že je šupka z citróna skvelá na čistenie domácnosti, pomôže s vodným kameňom či usadeninami, mnohé ženy ju používajú aj na zjemnenie pokožky. Jednoducho, do misky najemno nastrúhajte šupku z citróna, pridajte cukor a olivový olej, aby vznikla pasta. Počas kúpeľa si potom zmes natrite alebo vmasírujte na mokrú pokožku a následne umyte. Vaša pleť bude jemnejšia než kedykoľvek predtým.

image

Šupky z citróna.

dreamstime

Šupky z mandarínok a pomarančov

Mandarínkové šupky vám môžu pomôcť pri čistení mikrovlnky. Stačí, ak ich vložíte do misky z vodou, zavriete do mikrovlnky a povaríte asi 5 minút. Keď para začne kondenzovať, misku vyberte a mikrovlnku jednoducho vyčistite. Okrem toho sú šupky z pomarančov a mandarínok asi najznámejším prírodným osviežovačom vzduchu.

image

Šupky z pomaranču

dreamstime

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 00:36