Pór pomôže s vypadávaním vlasov a podporí zdravie čriev.dreamstime
StoryEditor

Pór je podceňovaná zelenina: Je skvelý na vypadávanie vlasov, ale aj žalúdok a črevá

06.02.2023, 17:00
Zdravie

Pór je zelenina pochádzajúca z Prednej Ázie. Keďže je pomerne lacná, mnohé z vás ju určite pridávajú do všemožných omáčok či polievok. Vedeli ste však, že pór je liečivý? Nielenže vám môže pomôcť s vypadávaním vlasov, ale skvele pôsobí na žalúdok a črevá. Pozrite sa, aké benefity vám môže priniesť jeho pravidelná konzumácia.

K nedocenenej zelenine patrí aj pór, ktorý je naozajstným zázrakom pre vaše telo. Vďaka svojmu obsahu dokáže pomôcť s množstvom problémov, a preto si zaslúži miesto vo vašom jedálničku. Môžete ho konzumovať surový a dať si ho k raňajkám k pečivu namiesto cibule, spraviť si z neho nátierku alebo použiť ako prísadu do šalátu, polievky či omáčky. Chutný je však aj v dusených a zapekaných jedlách. Aby ste vedeli, prečo sa ho oplatí konzumovať častejšie, pripravili sme si pre vás zoznam jeho účinkov na vaše zdravie.  

Na žalúdok aj črevá

Pór je v prvom rade účinnou zbraňou proti baktériám a hubám, ktoré sa v tele dokážu hromadiť rýchlosťou svetla. Ak vás v budúcnosti bude trápiť nadúvanie, črevné ťažkosti či hnačky, naordinujte si pór, ktorý vyčistí žalúdok a zlepší črevnú flóru.

Posilní imunitu a zbaví vás nádchy

Keďže je pór bohatý na vitamíny a minerály, dokáže posilniť imunitný systém a bojovať proti nádche či infekciám. Je však vynikajúcim prostriedkom aj na podporu tvorby krviniek, svalov a hojenie rán. Ak ho budete konzumovať pravidelne, môžete prispieť k správnej činnosti vášho mozgu.

Zabezpečí zdravie očí

Táto nedocenená zelenina v sebe ukrýva zlúčeniny, ktoré pozitívne vplývajú na váš zrak. Nielenže pór ochráni očné tkanivá pred škodlivou oxidáciou, svetelnými lúčmi, ale aj pred šedým zákalom či stratou videnia.  

Zníži cholesterol

Vláknina, ktorú pór obsahuje, zohráva dôležitú úlohu pri znižovaní hladín cholesterolu tým, že podporuje ľahké pohyby čriev. Rovnako tak je schopná bojovať proti infekcii a znižovať tvorbu cholesterolu v pečeni.

Skvele pôsobí aj na pokožku

Pór je skvelým zdroj antioxidantov a vitamínov C či A, ktoré sú potrebné pre zdravie pokožky. Vďaka tomu dokáže detoxikovať a rozžiariť pleť, no zachytáva aj škodlivé látky. Takisto pokožku ochraňuje pred slnkom a pred poškodením voľnými radikálmi.

Podporí rast vlasov

Pór obsahuje železo, kvôli ktorému je schopný pomôcť vlasovým folikulom rásť. Ak ste anemické, potom máte možno problém práve s vypadávaním vlasov, čo pravidelná konzumácia póru môže zvrátiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 12:52