Škrupiny z vajec nevyhadzujte, môžete ich totiž využiť pri starostlivosti o domácnosť.dreamstime
StoryEditor

Nevyhadzujte ich: Škrupiny z vajec sa dajú v domácnosti využiť na milión spôsobov

19.01.2023, 19:00
Životný štýl

Zostalo vám po vajíčkovej nátierke, šaláte či praženici veľa škrupín? Nevyhadzujte ich. Tento kuchynský odpad môžete totiž využiť pri starostlivosti o domácnosť. Pozrite sa, na čo všetko sú skvelé škrupiny z vajíčok.

Ak sa snažíte žiť ekologicky a udržateľne, mali by ste sa zamyslieť nad produkciou kuchynského odpadu. Možno ste to nevedeli, no veľké množstvo zvyškov z kuchyne sa dá využiť pri starostlivosti o domácnosť, a preto ich nemusíte ihneď vyhadzovať do koša. Napríklad také škrupiny z vajíčok obsahujú mnoho vápnika, ale aj látky, ako je jód, železo, zinok či fosfor, vďaka čomu môžu byť prospešné pre vaše telo aj domácnosť, Pozrite sa, s čím vám môžu pomôcť.

Vyčistia odtok

Škrupiny z vajec môžete použiť aj na zapchatý či špinavý odtok. Jednoducho, rozdrvte ich na menšie kúsky, položte ich na odtok a spláchnite trochou vody, aby zostali v hlavnej rúre. Nechajte pôsobiť. V odtoku spustia chemickú reakciu, vďaka ktorej sa mastnota rozpustí a odtok spriechodní.

Skvelé ako hnojivo na kvety

Už nemusíte kupovať drahé hnojivá, na izbové kvety môžete použiť aj škrupiny z vajec. Stačí, ak ich rozdrvíte na jemný prášok a pravidelne ním posypete povrch pôdy, ktorá ich postupne spracuje. Vaše kvety tak budú lepšie rásť a dlhšie kvitnúť.

Dajte zbohom usadeninám od kávy na šálkach

Máte doma zájdete vázy alebo hrnčeky zafarbené od čaju a kávy, ktoré nie a nie vydrhnúť? Skúste ich umyť škrupinami, ktoré dokážu bojovať proti vodnému kameňu a usadeninám. Napustite šálku horúcou vodou, prisypte vaječné rozdrvené zvyšky a následne dobre potraste. Nechajte pôsobiť a napokon ešte vydrhnite hrnček hubkou.

image

Škrupiny z vajec vyčistia usadeniny, naostria nože a vybielia oblečenie.

dreamstime

Škrupiny si poradia aj s pripáleninami

Ak sa vám pripálila panvica, na ktorej zostali zvyšky jedla, opäť si zavolajte na pomoc škrupiny z vajec. Vložte ich do panvice, trochu pobúchajte, vezmite hubku a začnite nimi trieť dno. Pridajte trochu vody, opláchnite a uvidíte, že bude vyzerať ako nová.

Naostria žiletky či nože

Skúste nájsť miesto v mrazničke a vložte do nej na pár hodín vaječné škrupiny. Po tejto dobe ich totiž môžete použiť na brúsenie nožov či žiletiek. Jednoducho, škrupinami jemne prechádzajte po povrchu a naostrite hrany.

Vybielia oblečenie

Škrupiny z vajec majú takzvaný porézny povrch, vďaka ktorému pohlcujú špinu a škvrny z oblečenia. Ak túžite po žiarivo bielych kúskoch, podrvte škrupiny a dajte ich do látkového vrecúška. To napokon vhoďte do bubna práčky aj spolu s oblečením.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 09:48