Vďaka tímto pravidlám sa vám podarí splniť novoročné predsavzatia.dreamstime
StoryEditor

Novoročné predsavzatia sa dodržať naozaj dajú: Tieto pravidlá vám pomôžu s vaším novým ja

06.01.2023, 17:00
Životný štýl

Večer, ktorý vrcholí polnočným odpočítavaním, ohňostrojom či objímaním a bozkávaním, je aj momentom, kedy si mnohé z vás dávajú do nového roku isté predsavzatia. Od toho času prešlo už pár dní, no vy ste už stihli rezignovať? Mali by ste vedieť, že predsavzatia sa dodržať dajú. Stačí, ak sa budete riadiť podľa týchto pravidiel.

Rozhodnutia zlepšiť sa v niečom, alebo niečo dokázať, si väčšinou dávate aj v priebehu roka, no priznajme si, že oslava nového roku je v tomto ohľadom výnimočnejšia. Má v sebe totiž istú symboliku, kedy končí starý rok a začína sa nový. Každá z vás tak podvedome očakáva zmenu a určí si isté predsavzatia, ktoré by chcela aj splniť. Aby sa vám podarilo schudnúť, nájsť si vysnívanú prácu, precestovať určité miesta alebo si nájsť stáleho partnera, pripravili sme si pre vás niekoľko tipov, ktoré vám s tým pomôžu.  

Dávajte si reálne ciele

Je to síce otrepaná rada, no je základom pri splnení stanovených cieľov. Veď predsa, ak si dáte reálny cieľ, zabránite tomu, aby ste boli zo seba sklamané. Chcete schudnúť? Dajte si cieľ, že zhodíte päť kilogramov, nie 15 alebo 20. Túžite viac cestovať a spoznávať krajiny? Na začiatok si rozhodne neplánujte Karibik či Austráliu, ale nieče, čo je bližšie a dostupnejšie. Chcete si tento rok našetriť viac peňazí napríklad na kúpu vysnívaného auta? Zvoľte si sumu na základe príjmov a výdavkov.

Všetko si naplánujte

Ak ste sa rozhodli schudnúť, mali by ste si zostaviť jednoduchý plán cvičení a potom ho dodržiavať. Stačí, ak si ho zapíšete do diára alebo aplikácie, ktorá vás upozorní na ďalší tréning. Ak ste si predsavzali, že budete viac cestovať, zostavte si program na celý rok. Vďaka plánovaniu sa vám tak nemôže stať, že poľavíte.  

image

Ak si všetko naplánujete, omnoho lepšie sa vám bude napríklad chudnúť.

dreamstime

Nevzdávajte sa po prvom neúspechu

Pri plnení predsavzatí sa vám môže stať, že aj napriek všetkej snahe neschudnete toľko kíl, koľko by ste chceli. Dôležité je však to, aby ste sa neobviňovali, nevzdávali a radšej sa na to pozreli inými očami. Vyskúšajte napríklad iný tréning, diétu či psychické nastavenie.

Odmeňte sa

Rozhodli ste sa prestať fajčiť a bez cigarety ste vydržali už mesiac? Rozhodne by ste to mali osláviť. V žiadnom prípade to však neznamená, že si máte dopriať nikotínovú chvíľu, ale odmeňte sa inak. Môžete si napríklad za ušetrené peniaze kúpiť niečo, čo vás poteší a tak zostanete motivované k tomu, aby ste vydržali ďalší mesiac.

Počítajte s problémami

Je úplne normálne, ak sa vám pri plnení snov a predsavzatí, pripletú do cesty nejaké problémy. Veď predsa, bez prekážok by bolo splnenie cieľov pre každú z vás jednoduché. Dôležité je, aby ste prijali tento fakt a naučili sa riešiť každý problém. Môžete sa na ne pripraviť. Už pred začiatkom si povedzte, aké nástrahy môžu prísť a ako ich budete riešiť. Síce sa mnoho z nich objaví nečakane, aspoň niektoré budete vedieť vyrieši´t dopredu a nezastavíte sa v plnení snov.

Buďte trpezlivé

Najdôležitejším pravidlom pri plnení predsavzatí je to, aby ste boli trpezlivé. Totiž, ani Rím nepostavili za deň, takže ani za mesiac nedokážete schudnúť 15 kíl. Uvedomte si, že prvé výsledky nespozorujete hneď a to vás nemôže odradiť. Ak budete trpezlivé a naďalej sa budete snažiť, o to viac budete napokon spokojnejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 14:13