Neverte všetkému, od čoho vás diéty odhovárajú.pexels
StoryEditor

Chcete schudnúť? Neverte všetkému čo diéty sľubujú a zakazujú, toto sú mýty o chudnutí s ktorými ste sa určite stretli

06.01.2023, 15:00
Životný štýl

Aj vy ste sa s novým rokom rozhodli pre zmenu životného štýlu, ktoré má ísť ruka v ruke so stratou niekoľkých kilogramov? Potom pozor na mýty, ktoré na vás budú z každej strany číhať! Neveštia totiž nič dobré a ak si od niektorých rád sľubujete, že vám pomôžu v tomto boji, ste na omyle. Aj odborníci varujú pred nezmyselnými diétami. Majú totiž len krátkodobú trvácnosť a o jojo efekte ani nehovoriac.

Ženy, ktoré už vo svojom živote vystriedali množstvo diét by vám o tom vedeli povedať svoje. Prvotné nadšenie strieda sklamanie a tiež frustrácia z toho, že hoci ste si odopreli to, či ono, na vašej váhe sa to nijako zvlášť neodrazilo.

Stop jedlu po 18.00

Prvý mýtus, ktorý vás dobehne skôr, ako ho začnete aplikovať do svojho života. Niektoré diéty sľubujú, že pokiaľ sa vyhnete jedlu po 18.tej hodine, máte vyhraté. Samozrejme, na tomto tvrdení je niečo pravdy, ale len za predpokladu, že do šiestej hodiny večer konzumujete jedlo veľmi racionálne. Niektorí sa totiž mylne domnievajú, že ak si dajú zmrzlinu, čokoládu či rožok s maslom do tejto hodiny, nič sa nedeje...ale deje. Jedzte zdravé jedlo počas celého dňa a pokojne aj po 18.tej. Najmä ak chodíte spať príliš neskoro, prípadne športujete.

Schudnete len vďaka diétam

Omyl. Diéta nie je vždy cesta k úspechu. Niektoré štúdie dokonca hovoria o tom, že až 85%  ľudí, ktorí schudli vďaka nejakej drastickej diéte priberú kilá naspäť zhruba do jedného roka. Neustále diétovanie tiež podľa štúdii vedie skôr k priberaniu, než k chudnutiu. Je to zrejme aj preto, že si týmto stravovaním spomalíte metabolizmus a následne je to už začarovaný kruh, z ktorého vystúpiť nie je také jednoduché.

Žiadne pečivo!

Pečivo a chlieb je pri diétach doslova strašiakom. Aj v tomto prípade však platí, že z jedného krajca či rožka denne určite nepriberiete. Problém nastáva, ak si pečivo doprajete niekoľkokrát denne, doplníte ho o poriadne hrubú vrstvu masla či iných nezdravých tukov a zabudnete popritom prijať napríklad bielkoviny či vlákninu, ktorá pri chudnutí zohráva pomerne dôležitú úlohu. Pokojne si dajte chlieb, no maslo vymeňte za avokádovú či inú zeleninovú, vajíčkovú, alebo tvarohovú nátierku a nezabudnite na poriadnu porciu čerstvej zeleniny. Tá vás zasýti a doplní potrebné živiny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. júl 2024 17:59