Neverte všetkému, od čoho vás diéty odhovárajú.pexels
StoryEditor

Chcete schudnúť? Neverte všetkému čo diéty sľubujú a zakazujú, toto sú mýty o chudnutí s ktorými ste sa určite stretli

06.01.2023, 15:00
Životný štýl

Aj vy ste sa s novým rokom rozhodli pre zmenu životného štýlu, ktoré má ísť ruka v ruke so stratou niekoľkých kilogramov? Potom pozor na mýty, ktoré na vás budú z každej strany číhať! Neveštia totiž nič dobré a ak si od niektorých rád sľubujete, že vám pomôžu v tomto boji, ste na omyle. Aj odborníci varujú pred nezmyselnými diétami. Majú totiž len krátkodobú trvácnosť a o jojo efekte ani nehovoriac.

Vynechajte mliečne výrobky

V rovnakej kategórii ako pečivo sa ocitli aj mliečne výrobky. Aj v tomto prípade platí, že keď ich budete jesť s rozumom a uprednostníte naturálne výrobky pred tými aromatizovanými a dochucovanými, na vašom tele to žiadne negatívne stopy nezanechá. Pri diéte sú naopak veľmi vítané napríklad potraviny ako tvaroh, grécky jogurt, cottage chees či skyr. Obsahujú veľa bielkovín, ktoré sú pre fungovanie vášho tela potrebné a to nielen počas diéty.

Bez raňajok či obeda

Ak si myslíte, že vynechaním niektorého chodu počas dňa ušetríte pár kalórií, máte pravdu. No odpozorujte si, či vás následne po pár hodinách neprepadne vlčí hlad a vy kvôli nemu zjete všetko, okolo čoho prejdete. Opatrní by ste mali byť opäť hlavne v prípade, že máte aktívny život a pravidelne športujete. Ísť dlhodobo na kalorický deficit je nezdravé a veľmi krátkozraké. Vy sa síce budete o pár týždňov tešiť z úbytku na váhe, no raz vás ten nedostatok kalórií dobehne a poriadne vám to zráta.

image

Pestrá a vyvážená strava sú cestou k zdravému a štíhlemu telu.

pexels

Pohyb nestačí

Hýbať sa nestačí. To vám povie aj každý tréner, ktorého živí práve to, že pod jeho vedením budete tráviť niekoľko hodín týždenne vo fitku. Pohyb a cvičenie ako také je len 30% úspechu. Ostatné tvorí zdravá a vyvážená strava. Vďaka cvičeniu sa dostanete do kondície, spevní a vytvaruje sa vám telo, no len cvičiť nestačí. Jedno bez druhého funguje len veľmi pomaly, ak vôbec.

Bez príloh

Ďalším frekventovaným mýtom je, že by ste mali vynechať zo svojich jedálničkov prílohy. Pre vaše telo sú potrebné rovnako bielkoviny, spomínaná vláknina a tuky, ako aj sacharidy. Záleží však na ich množstve a úprave. Zemiaky varené v šupke či naturálna ryža dodajú vášmu telu presne to, čo potrebuje. Vyhnite sa jedine rafinovaným cukrom. Inak si prílohy k mäsu môžete pokojne vychutnávať aj naďalej.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 22:30