Zdravý spánok je základ.
StoryEditor

Deväť krokov ako na to, aby sa spálňa stala oázou pre dokonalý spánok

18.04.2024, 11:01
Životný štýl

Spálňa má byť našou oázou pokoja, priestorom, kde odpočívame a naberáme sily. Preto eliminujte rôznych narúšačov kvalitného spánku. Zútulnite si ju, dodajte jej príjemnú atmosféru a pozmeňte ju tak, aby sa vám dobre spalo. Kvalitný spánok je základ.

Milujete vône? Pátrajte po limbe! Táto borovica rastie v Alpách a jej typická vôňa má blahodárne účinky na náš spánok. Okrem toho poskytuje úľavu krvnému obehu, má antiseptické účinky, vie zatočiť s baktériami a prachom. Skvelá je do difúzerov ale aj ako materiál.

Borovica z Álp

Pokiaľ si zariaďujete spálňu či plánujete kúpu novej postele, potom je táto horská borovica ideálnym materiálom. A ak žiadne také plány nemáte, skúste aspoň aromaterapiu. Esenciálny olejček, ktorým vyvoniate miestnosť pred zaspávaním, sa používa na upokojenie a relaxáciu.

Žiadny polyester, umelý saténa a podobné výmysly

Kvalitné a prírodné obliečky sú základ. Majú byť z bavlny a najlepšie z bio bavlny. Je zdravá pre telo aj pre životné prostredie. Organická bavlna sa pestuje bez využitia pesticídov, insekticídov a chemických hnojív. Okrem toho je hypoalergénny, neobsahuje žiadne nebezpečné substancie a nedráždi pokožku, vďaka tomu sa skvele sa hodí pre malé deti, ľudí so suchou pleťou alebo so sklonmi k atopii, alergikov.

Bavlna má navyše skvelé termoregulačné vlastnosti. Je vzdušná, vie odvádzať vlhkosť aj telesné teplo, pričom súčasne zahreje. 

Žiadne svetlá a žiarenie

Kdo chce spát hlubokým spánkem, měl by mít v ložnici nejlépe naprostou tmu. Té dosáhnete pomocí zatemňujících závěsů, nebo vhodných žaluzií. Přes noc není dobré nechat svítit ani malá světýlka od elektrospotřebičů a rozhodně se nedoporučuje usínat u hrající televize.

Posteľ má mať svoje miesto 

Je preto nutné si veľmi dobre rozmyslieť, kam ju umiestnite, pretože to má zásadný vplyv na kvalitu spánku. Napríklad stena za čelom postele dodáva pocit bezpečia, rovnako tak ako voľný výhľad na dvere. Posteľ by nemala stáť pod oknom – nielenže si blokujete krásny výhľad, ale v chladných mesiacoch sa zima dovnútra vkráda práve oknami a vy môžete prechladnúť.

Žiadna káva či energeťák

Aby bol spánok naozaj hlboký a kvalitný, je dobré po piatej hodine prestať piť nápoje s kofeínom. A alkohol? Ten si dajte najneskôr tri hodiny pred tým, než pôjdete spať. Pokiaľ ale trpíte nespavosťou dlhodobo, potom je lepšie alkohol vynechať úplne. Naopak perfektne zafunguje bylinkový čaj alebo teplé mlieko s medom.

Rasdšej chladno

Áno, väčšina z nás miluje teplíčko, ale nášmu spánku neprospieva. A vzhľadom na ceny energií nie je na prekurovanie domova ani tá najlepšia doba, nemyslíte? Vhodná teplota pre spánok sa pohybuje medzi 15 až 19 °C a vzduch v spálni by mal byť vždy čerstvý. Preto sa odporúča pred spaním niekoľko minút vetrať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 11:03