Plesní v domácnosti sa môžete zbaviť takto.dreamstime
StoryEditor

Vlhkosť môžete poraziť: Takto sa zbavíte plesní v domácnosti rýchlo a natrvalo

03.12.2022, 07:00
Životný štýl

Nasťahovali ste sa do nového domu alebo bývate v staršom byte, v ktorom sa objavila pleseň, no vy neviete, čo s ňou? Ak nedodržiavate niektoré zásady, pleseň môže vzniknúť kdekoľvek a kedykoľvek. Vlhkosť, ktorú k životu potrebuje, sa síce nachádza všade, ale dobrou správou je, že sa s ňou dá bojovať. Pozrite sa, ako sa zbavíte plesní v domácnosti rýchlo a natrvalo.

Plesne potrebujú pre svoj život najmä nízku teplotu a vlhkosť. Najlepšie sa im darí na studenom povrchu stien, v rohoch, za sedacími súpravami, obrazmi alebo nevetranej kúpeľni. Ak im na to dáte podmienky, šíria sa nekontrolovateľnou rýchlosťou a vytvárajú nevzhľadné škvrny sivej, čiernej, zelenkastej alebo hnedastej farby. Vzniknúť môžu najmä vtedy, ak má váš byt či dom zlú izoláciu alebo nedodržujete správne hygienické návyky. Niektoré plesne nie sú škodlivé, no existujú aj také, ktoré môžu byť zdrojom toxických látok spôsobujúcich zápal priedušiek, astmu či alergické reakcie. Aby vás podobné problémy nemuseli trápiť, pripravili sme si pre vás tipy, ako sa zbaviť plesní rýchlo a natrvalo.  

Vetrajte pravidelne

Normálna vlhkosť vo vašej domácnosti by sa mala pohybovať od 45 do 60 %. Ak sa zvýši, rozhodne by ste mali zasiahnuť. Okamžite otvorte okná a poriadne vyvetrajte aspoň na par minút, aby sa vzduch vymenil a znížil vlhkosť. Snažte sa vetrať pravidelne, a to hneď po zobudení. Aby ste vedeli, kedy a ako dlho vetrať, zaobstarajte si vlhkomer, ktorý vám v tom pomôže.

image

Ak sa chcete zbaviť plesne, pravidelne vetrajte.

dreamstime
   

Nesušte prádlo vnútri

Chcete sa zbaviť plesní vo vašej domácnosti? Nikdy nesušte doma prádlo. Totiž, pri sušení bielizne v uzavretom prostredí sa všetka voda z mokrého oblečenia odparí od vzduchu. Kvapky vody sa tak potom zrazia v rohoch miestnosti, kde napokon vznikne pleseň. Radšej preto sušte prádlo na balkóne či verande. Ak nemáte inú možnosť, omnoho viac vetrajte.

Dezinfikujte postihnuté miesta

Objavili ste v byte či dome pleseň? Okamžite siahnite po dezinfekčnom prostriedku, ktorý obsahuje chlór. Nastriekajte ho na postihnuté miesto a nechajte pôsobiť. V žiadnom prípade sa pleseň nesnažte odstrániť mechanicky, inak ju roznesiete po okolí či iných častiach bytu. Nezabúdajte, že používanie prípravkov musíte opakovať až do úplného vymiznutia plesne.

Pleseň na nábytku

Ak sa u vás často objavuje pleseň na skriniach, snažte sa ho umiestniť čo najďalej od steny, ktorá potrebuje dýchať, a to najmä pri vetraní. Pokiaľ viete, že niektorá stena vlhne viac, nábytok presťahujte na iné miesto a stenu nechajte voľnú.

Pleseň v kúpeľni

Najčastejšie sa pleseň objavuje v kúpeľni, pretože má v tejto miestnosti všetky predpoklady na svoj rozvoj a rast, a teda teplo či vlhko. Snažte sa preto v kúpeľni udržiavať poriadok prostredníctvom kvalitných čistiacich prostriedkov. Pravidelne ju celú umývajte dezinfekčným prípravkom, vetrajte alebo si zabezpečte ventilátor.

Pleseň na oknách

Objavila sa vám pleseň na oknách, balkóne, dverách, pod tapetami alebo špárami? Aby ste jej vzniku predišli, pravidelne kontrolujte tieto miesta pre včasné zareagovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 14:03