Stará kozmetika vám môže pomôcť aj pri upratovaní.dreamstime
StoryEditor

Starú kozmetiku nevyhadzujte: Takto ju môžete využiť pri upratovaní domácnosti

30.11.2022, 19:00
Životný štýl

Ak si niekedy v budúcnosti budete triediť kozmetické výrobky, nezahadzujte peniaze do koša. Totiž, niektoré produkty môžete použiť aj po skončení spotreby, napríklad na upratovanie v domácnosti. Zostal vám starý lak na nechty, pleťový krém či šampón? Pozrite sa, ako ich môžete využiť ešte inak.

Je dobré si raz za čas pretriediť staré veci, aby mohli pribudnúť nové. Pred ich vyhodením by ste sa však mali zamyslieť nad tým, či vám ešte na niečo neposlúžia. Či už je to starý nevyužitý krém, pleťová voda alebo lak na nechty. Každý jeden z týchto produktov môžete zužitkovať napríklad domácnosti. Pozrite sa, s čím vám môže stará kozmetika pomôcť pri upratovaní.

Balzam na pery

Ak sa vám stalo, že ste si kúpili balzam na pery, ktorý vám nevonia, nevyhadzujte ho. Môžete ním napríklad natrieť pánty na dverách či skrinke, ktoré vŕzgajú. Takisto je skvelý na zaseknutý zips. Jednoducho, premažte balzamom jazdec zipsu či zuby, aby povolil. Verte či nie, po chvíli pôjde ako nový.

Lak na nechty

Väčšina lakov na nechty zvykne nepoužívaním vyschnúť, no sú aj také, ktoré vydržia, ako napríklad tie priehľadné. Ak ich už nechcete, môžete ich využiť na škrabance na nábytku.

Kozmetický olej

Výborným čističom umývadla a nerezovej ocele je nepochybne kozmetický olej, ktorý na povrchu vytvorí tenký film, čím zamedzí vzniku šmúh a škvŕn. Nakvapkajte kúsok oleja na tampón a vytrite ním povrch umývadla. Nechajte chvíľu postáť a utrite papierovou utierkou.

Lak na vlasy

Ďalším prípravkom, ktorý sa dá všelijako využiť, je lak na vlasy. Môžete ním napríklad postriekať topánky, ktoré sa vďaka nemu budú lesknúť niekoľko dní. Takisto pomôže s odchlpením oblečenia alebo fľakmi od rúžu a fixky. Jednoducho, nastriekajte na fľak lak na vlasy, nechajte chvíľku pôsobiť a zotrite.

image

Lak na vlasy využijete takto.

dreamstime

Šampón na vlasy

Keďže šampóny väčšinou obsahujú zmäkčovacie zložky a panthenol, sú skvelé na pranie oblečenia. Fungujú však aj na fľaky a účinne odstraňuje nečistoty z rôznych povrchov.

Pleťový krém

Ak ste pri triedení kozmetiky našli pleťový krém po dátume spotreby, rozhodne ho nevyhadzujte. Využiť ho môžete najmä na kožené veci ako topánky, bundy alebo kabelky. Aplikujte ho na dané miesto, rozotrite a kochajte sa nad tým leskom.

Odlakovač na nechty

Odlakovač obsahuje acetón, vďaka ktorému môže byť skvelým pomocníkom pri odstraňovanú škvŕn na porceláne a dlaždiciach. Takisto však odstráni aj lepidlo, ktoré vám zostalo na prstoch. V tomto prípade stačí, ak si ho nanesiete na vatový tampón,  pretriete postihnuté miesto, počkáte minútu a napokon umyjete teplou vodou a mydlom.

Pleťová voda a púder

Keďže pleťová voda funguje ako dezinfekcia, môžete ňou pri upratovaní vyčistiť klávesnicu na notebooku alebo mobil.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:54