Vypestujte si doma tieto bylinky a prechladnutie vás tento rok nezastihne.dreamstime
StoryEditor

Vypestujte si doma vlastných bojovníkov proti prechladnutiu: Tieto bylinky uľavia od kašľa či nádchy

02.12.2022, 09:30
Zdravie

Zima je pre mnohých obdobím prechladnutí a chrípok. Liečiť tieto neduhy však nemusíte len medicínou z lekárne, ale aj prírodnou cestou. Vypestujte si na okennom parapete vlastných bojovníkov proti prechladnutiu. Nielenže vám pomôžu s odstránením vírusov a baktérii, ale uvoľnia podráždené dýchacie cesty či priedušky. Pozrite sa, ktoré bylinky sa oplatí mať v domácej lekárničke.

Kašeľ, nádcha a prechladnutie vie potrápiť malých aj veľkých. Keďže sa tieto ochorenia zvyknú objavovať častejšie počas zimy, vaša domáca lekárnička by na ne mala byť dostatočne pripravená. Obsahovať však nemusí len medicínu z lekárne, ale aj liečivé bylinky, ktoré sú účinné pri zápale priedušiek, respiračných ochoreniach, podporujú skvapalnenie hlienu a jeho vykašliavanie, zmiernia bolesti v krku a predovšetkým budujú imunitu. Vypestovať si ich môžete aj na okennej parapete a kedykoľvek si z nich uvariť teplý čaj. Toto sú najlepší bojovníci proti prechladnutiu.

Angínovník čínsky

Táto bylinka so zaujímavými, mečovitými listami a krásnymi kvetmi sa na liečbu prechladnutia používa aj v čínskej medicíne. Je veľmi účinná pri zápaloch horných dýchacích ciest, angíne, dezinfikuje sliznicu, pomôže hlasivkám, uvoľňuje hlieny a uľaví pri kašli. Stačí, ak budete pol minúty maximálne šesťkrát do dňa žuť kúsok listu z angínovníka, v ktorom sa ukrývajú liečivé látky. Čo sa týka pestovania, je to nenáročná rastlina, ktorá vydrží celú zimu aj na parapete v kvetináči.

image

Angínovník čínsky

dreamstime

Nádchovník 

Už podľa názvu tejto bylinky je jasné, s čím dokáže účinne pomôcť. Nádchovník je okrem nádchy skvelý aj na ďalšie neduhy, ako napríklad bolesť hlavy, problémy s trávením, astma či vysoká teplota. Z jeho lístkov si môžete pripraviť čaj alebo ich položte na kúrenie, aby sa rozvoňali po celom byte. Táto rastlinka má rada teplo a svetlo, no neznáša prievan. Dajte si pozor aj na to, aby ste ju nepreliali, inak je nenáročná.

image

Nádchovník

dreamstime

Pokračovanie na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:54