Vďaka týmto trikom zvládnete vianočné nákupy bez stresu a zbytočného míňania.dreamstime
StoryEditor

Čím skôr začnete, tým lepšie: Poradíme vám, ako zvládnuť nákupy darčekov s nadhľadom

09.11.2022, 17:00
Životný štýl

Mnohé z vás si nakupovanie darčekov väčšinou necháva na poslednú chvíľu. Čo keby ste to tento rok zmenili a začali s nákupom už teraz? Nielenže urobíte dobre vášmu rozpočtu, ale aj samy sebe. Vďaka týmto typom zvládnete nakupovanie darčekov bez zbytočného stresu a ponáhľania sa.

Odkladáte si nakupovanie darčekov na poslednú chvíľu? Čo keby ste si povedali, že tento rok to zmeníte. Veď predsa, Vianoce majú byť časom pokoja a rodinnej pohody, nie stresu a nedokončených povinností. Áno, tieto sviatky väčšinou bývajú veľkou záťažou pre váš rozpočet, no nemali by vás zruinovať. Aby ste si ich užili naplno, a to bez ponáhľania sa a vypätých emócii, prinášame vám zopár jednoduchých tipov, s ktorými nakupovanie darčekov zvládnete s nadhľadom.

Plán je dôležitý

Nikto nechce na darčeky minúť príliš veľa peňazí a práve preto by ste si mali pred nákupom všetko pekne naplánovať. Jednoducho, spíšte si zoznam ľudí, ktorých by ste chceli obdarovať. K tomu nezabudnite pridať ani zoznam vhodných darčekov, ktoré by ste im mohli dať. V kľude môžete ku každému vymyslieť aj niekoľko alternatív, keďže sa môže stať, že obchodoch nenájdete presne to, čo by ste chceli. Síce je to náročná úloha, ale patrí k tým najdôležitejším a výrazne vám pomôže ušetriť.

Rozpočet, ktorý nedostane na dno

Aby vás nákupy darčekov nezruinovali a nemuseli ste na začiatku ďalšieho roka rátať peniaze od výplaty k výplate, musíte si presne stanoviť rozpočet. Samozrejme, najlepšie by bolo, ak by ste si tvorili rezervu už počas roka, no ruku na srdce, kto by pri všetkých povinnostiach myslel na vianočné nákupy? Stanovte si teda sumu, ktorá neohrozí váš rozpočet a snažte sa jej držať. Nezabúdajte však, že darčeky nie sú všetko a určite máte vo svojom okolí blízkych, ktorí sa potešia z akéhokoľvek daru.

image

Okrem presného zoznamu vhodných darčekov si stanovte aj rozpočet.

dreamstime

Zapojte kreatívneho ducha

Nemusíte každému kupovať drahé šperky, telefóny či niekoľkodňové pobyty. Verte či nie, omnoho väčšiu radosť dokážete urobiť svojim blízkym, ak bude váš darček kreatívny a ukáže im, že ste na nich naozaj mysleli. Napríklad, svojmu partnerovi môžete niečo vyrobiť alebo mu darujte romantickú večeru v jeho obľúbenej reštaurácii alebo masáž, ktorú budete praktizovať vlastnými rukami.

Využite výhody tejto doby

Za darčekmi už dávno nemusíte chodiť do obchodov a nákupom tak premrhať celý deň. Veď predsa, žijeme v 21. storočí, kedy sa väčšina vecí dá kúpiť a pohodlne objednať cez internet. Dajte si však pozor na to, aby ste to urobili v dostatočnom predstihu a darčeky stihli prísť ešte pod vianočný stromček.

Hľadajte zľavy

Aby ste boli spokojné vy aj obdarovaný, mali by ste sa snažiť nakupovať lacnejšie. Stačí, ak sa budete pozerať po všemožných zľavách alebo darčekových poukážkach na rozličné pobyty a zážitky. Aj na internete dnes môžete nájsť stovky pekných ponúk, ktoré sa navyše dajú kúpiť aj na Štedrý deň.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:18