Upratovanie so sebou nesie aj množstvo výhod.dreamstime
StoryEditor

Vyťažte z upratovania maximum: Berte ho nielen ako cestu k čistému domovu, ale aj ako malý workout

13.09.2023, 12:00
Životný štýl

Upratovanie v niektorých prípadoch iste považujete za nutné zlo. Ak sa vo svojom príbytku chcete cítiť príjemne, je nevyhnutné pravidelne tráviť čas v spoločnosti mopu, vysávača a dezinfekčného prostriedku. Niektoré ženy tieto činnosti milujú, iné nenávidia. Práve druhá skupina možno zmení názor po tom, ako zistí, že upratovanie má pozitívny vplyv nielen na ich psychiku, ale aj zdravie a figúru.

Určite by ste nemali byť otrokom vašej domácnosti a radšej tráviť čas oveľa zmysluplnejšie, no intenzívne upratovanie raz do týždňa bude mať pre vás okrem čistého bytu aj iné benefity.

Intenzívny workout

Ak sa chopíte handry a utriete prach zo všetkých poličiek v domácnosti a následne povysávate a poumývate podlahy, môžete si pokojne odkliknúť v dennom harmonograme, že máte za sebou kvalitný tréning. Povedzme si úprimne, že pri takom tom dôkladnom upratovaní sa zapotíte, no v neposlednom rade ponaťahujete stuhnuté svaly a trošku ich precvičíte. Najmä, ak sa pustíte aj do umývania okien. To už je výkon, ktorý nie je vôbec zanedbateľný.

Antistresový program

Znie to síce možno pre niekoho absurdne, no nejedna žena už priznala, že keď je v strese, pustí sa do upratovania. Je to, mimochodom, teda dobrý ukazovateľ, ak vidíte, že sa byt podozrivo leskne čistotou. Je to signál, že asi niečo nebude úplne s kostolným poriadkom. Pri upratovaní si dokážete utriediť myšlienky, rýchlejšie vám prejde čas a navyše je dokázané, že v čistom prostredí sa aj dokážete oveľa rýchlejšie upokojiť, zmierni sa úroveň vášho stresu a údajne sa zlepšuje aj kvalita spánku. Možno to súvisí v neposlednom rade aj s tým, že v upratanom, čistom a zorganizovanom prostredí sa cítite bezpečne.

Zdravotné benefity

Domácnosť by ste si mali udržiavať v čistote aj kvôli rôznym druhom vírusov a baktérií. Raz dva s nimi zatočíte vďaka dezinfekčným prípravkom a nebudú vás ohrozovať na zdraví. Odborníci dokonca tvrdia, že pravidelné upratovanie zlepšuje činnosť srdca. Zrejme to súvisí práve s pohybom, ktorý je pri upratovaní nevyhnutný. Obzvlášť veľkú pozornosť nezabudnite venovať kúpeľni, WC a kuchyni. Niektoré štúdie dokonca poukazujú na fakt, že ľudia, ktorí nemajú v kuchyni poriadok, aj viac inklinujú k nezdravému jedlu. Zorganizované potraviny a poriadok v nich výrazne a pozitívne ovplyvňuje výber vášho jedla v prípade, že ste hladné.

Varením k lepšiemu vzťahu

Varenie je tiež činnosťou, ktorú treba aspoň z času na čas vykonávať. Niekto sa vo varení či pečení vyžíva a je si vedomý toho, že láska ide cez žalúdok. Ale zvŕtanie sa pri sporáku tiež nie je pre každú ženu. Ak vás táto činnosť vyslovene nebaví, skúste spojiť príjemné s užitočným a zapojte do tejto aktivity aj partnera. Spoločnými silami si pripravte jedlo na ktoré máte chuť. Strávite spolu pár príjemných chvíľ a kto vie, k čomu vás bude takáto aktivita inšpirovať.

Šťastná rodina

Dajme tomu, že časy, kedy bolo upratovanie predovšetkým doménou žien, sú už dávno za nami. Ak sa do domácich prác zapája celá rodina, má to hneď niekoľko výhod. Prvou je, že všetko nestojí na vašich pleciach, hoci veríme, že s víziou štíhlejšieho tela budete od dnes upratovať ešte radšej. Druhou výhodou v tomto prípade je aj to, že pokiaľ spoločnými silami s partnerom či aj za asistencie detí, dosiahnete nejaký výsledok, stmelí to vaše vzájomné vzťahy. V tomto prípade je výsledkom pekne uprataný a čistý priestor v ktorom bývate.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 09:05