Čistá domácnosť je zárukou zdravia.pexels
StoryEditor

Podlahy raz za týždeň, umývadlá denne. Viete, ako často upratovať miesta v domácnosti?

16.05.2023, 15:00
Životný štýl

Každý si pod pojmom poriadok predstavuje niečo iné. Niekomu stačí utretý prach, iní za dôkladne uprataný považujú len ten priestor, kde sa leskne všetko od stropu po podlahu. V každom prípade sa však zhodneme, že istý poriadok a organizácia v domácnosti je akousi predzvesťou, že aj vo vašom živote budete mať upratané.

Dezinfekčné prostriedky boli súčasťou našich domácností už aj pred pandémiou, no počas nej ste určite venovali väčšiu pozornosť upratovaniu aj takých častí v domácnosti, ktoré ste predtým prehliadali. A ako často upratovať? Záleží aj od toho, o akú miestnosť ide.

Kúpelňa

Kúpelňa, v ktorej je vlhko, je živnou pôdou pre rôzne baktérie. Preto by ste jej mali venovať pozornosť oveľa častejšie ako iným miestnostiam v byte. WC dezinfikujte niekoľkokrát do týždňa. Okrem gélu do misy nezabudnite pomocou dezinfekčných utierok či špeciálneho prostriedku umyť aj samotnú dosku. Pri splachovaní nezabudnite toaletu zavrieť, inak budete mať čiastočky vody spolu s baktériami rozptýlené po celej miestnosti. Čistá batéria udrie každému do očí, no čisté umývadlo je z hľadiska hygieny oveľa dôležitejšie. Predsa len, umývate si v ňom ruky po každom použití wecka či po príchode domov, takže treba dbať o jeho čistotu. Uteráky perte aspoň jeden až dvakrát do týždňa, a to minimálne na 60°C.

Kuchyňa

Nemenej dôležitá ako kúpelňa je aj kuchyňa. Chcete predsa vaše jedlo pripravovať v hygienicky čistom prostredí. Kuchynskú dosku dôkladne umyte po každej príprave jedla. Dbajte na to predovšetkým ak ste spracovávali mäso. V kuchyni okrem horúcej vody používajte pri upratovaní aj dezinfekčné prostriedky. Nezabudnite ani na drez. Ten umývajte denne, nech v ňom eliminujete množenie baktérii. Hubky meňte raz do týždňa a utierky rovnako často perte opäť pri vyššej teplote. Neobíďte ani chladničku. Vkladáte do nej potraviny priamo z obchodu. Obaly, ktoré pred vami chytili desiatky ľudí. Ovocie a zelenina, ktorých povrch je chemicky ošetrovaný. Toto všetko teraz máte na policiach v chladničke. Zbavíte sa toho za pomoci horúcej vody a octu. Ten okrem toho, že pôsobí dezinfekčne, dokáže pohltiť aj nepríjemný zápach.

Spálňa

Okrem bežného utierania prachu, ktorý počas spánku predsa nechcete vdychovať, perte posteľnú bielizeň aspoň raz za dva týždne. Počas letných mesiacov, kedy sa oveľa viac potíme, intenzitu zvýšte. Aj keď si do postele líhate osprchovaní a čistí, pot, časti kože a mikroorganizmy zachytené na tele si tak či tak do perín donesiete. Ak máte možnosť, nechajte si profesionálnou firmou z času na čas hĺbkovo vyčistiť matrace. Najmä tí z vás, ktorí sú alergickí, napríklad na roztoče, by sa upratovaniu v spálni mali venovať oveľa častejšie. A nezabúdajte okrem obliečok hodiť aspoň raz za pár mesiacov do práčky aj samotné periny a vankúše.

Podlahy

Ak máte koberce, týždenné vysávanie vás asi neminie. Oveľa častejšie sa vysáva v domácnostiach, kde sú domáci miláčikovia alebo deti. Aj koberec je miestom, kde sa baktérie zdržiavajú pomerne často. Dvakrát do roka nezabudnite koberce vytepovať a popri tepovaní prejdite aj pohovku, prípadne tapacírované stoličky. Umývanie podláh zrejme nepatrí práve k obľúbeným činnostiam, no raz za sedem dní z nich zmyte prach a všetky nánosy, ktoré ste si priniesli na chodidlách. Používajte prípravky určené na umývanie podláh, nie saponát na riad, ako to zvykne mnoho žien v rýchlosti urobiť. Nielenže ich zbavia špiny a pekne prevoňajú miestnosť, ale zároveň podlahám dodajú aj lesk.

Kľučky

Nielen pri dôkladnom upratovaní, ale aj pri tom bežnom, by ste nemali zabúdať na kľučky. Umývajte ich pravidelne, no obzvlášť ak je niekto z vašej domácnosti chorý. A rovnako ako kľučky dezinfikujte aj ovládač na televízor a telefón. Aby ste si do nich nenaniesli vodu a neznehodnotili ich, použite dezinfekčné utierky. Tie svoju prácu urobia stopercentne a rovnako stopercentný tak bude poriadok vo vašom byte či dome.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 11:45