Zaraďte do svojho plánu aj silový tréning a tešte sa z výsledkov oveľa rýchlejšie.pexels
StoryEditor

Nielen kardio, ale aj silový tréning. Ak si ho doprajte pravidelne, budete sa tešiť z výsledkov oveľa rýchlejšie

26.08.2022, 18:00
Životný štýl

Najmä ženy sa v snahe o dokonalé telo venujú prevažne kardio cvičeniam. Beh, spinning, rôzne tabatové či HIIT tréningy zamerané prevažne na spaľovanie sú pre ne na prvom mieste. No aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky je nevyhnutné, aby ste sa o vaše telo starali komplexne a z času na čas mu dopriali aj silový tréning, ktorý je zameraný na budovanie svalstva.

Vďaka silovým tréningom sa vám postava krásne vytvaruje a navyše sa zvýši aj váš bazálny metabolizmus. Budete si tak môcť dopriať oveľa viac jedla a nestrážiť si každú prijatú kalóriu.

Zamerané na svaly

Silový tréning je zameraný prevažne na budovanie a tiež tvarovanie svalov. V tomto prípade nebudú účinné len cviky s vlastnou váhou. Je nevyhnutné pridať si extra váhy v podobe činiek, kettlebellov, expanderov a iných náčiní, ktoré vám pomôžu na vašej ceste za svalnatejším telom. Ale neľakajte sa. Stále totiž prevláda mýtus, že pokiaľ budete cvičiť s činkami, budete čoskoro vyzerať ako muž alebo budete príliš svalnaté, veľké a telo naberie na objeme. Nie je to pravda. Teda, pokiaľ nemáte ambíciu ísť na nejakú vzpieračskú súťaž. Vďaka bežnému silovému tréningu vám síce narastú svaly, no vaše telo zostane aj naďalej pekné, ženské a štíhle. Len trošku viac vytvarované a pevné.

Správny tréning

Ďalšou obavou žien je tiež to, že ženské telo nie je prispôsobené na dvíhanie ťažkých váh. Ako pri každom tréningu, s ktorým práve začínate, aj tu je nevyhnutá postupnosť a správna technika. Rozbehnúť sa do posilňovne a naložiť si na prvýkrát dvadsať kilogramov nie je ideálna cesta. Najlepšie bude si prvých pár tréningov odmakať za asistencie trénera. Ten na vás dohliadne, aby ste technicky činky dvíhali správne a rovnako vás usmerní v tom, s akými váhami začať a po akom čase si pár kíl pridať. Ak totiž s dvojkilovými jednoručkami budete cvičiť tri mesiace vkuse, žiadnu viditeľnú zmenu na svojom tele neuvidíte. Samozrejme, s každou novou váhou prichádza trošku bolesti a vaše telo ju pocíti. No stačí pre začiatok znížiť intenzitu či počet opakovaní a o pár dní už pre vás tých pár kíl navyše nebude až takým problémom.

Strava

Ak do svojho tréningového plánu zaradíte silový tréning, musíte jesť. Racionálne, zdravo a vyvážene. Telo potrebuje nielen ovocie a zeleninu, ale tiež bielkoviny a sacharidy, ktoré sa pre mnohé ženy stali neopodstatneným strašiakom. Ak totiž nedodáte po tréningu svojmu telu dostatok živín, vráti sa vám to v podobe únavy, nedostatku sily a energie.

Čo získate?

Vďaka silovému tréningu bude vaše telo pevné. Svaly sa vyformujú a tieto výsledky na sebe spozorujete za pomerne krátky čas. To, že si budete môcť dopriať oveľa viac jedla, ocenia najmä tie z vás, ktoré sa neustále trápia diétami. Iste oceníte aj viac sily najmä pri dvíhaní ťažších vecí, ale ani bežná taška s nákupom vám už nebude robiť problém. Mamičky, ktoré neustále nosia a zdvíhajú svoje deti, budú viac vládať. Posilnia si aj chrbticu, ktorá je práve pri týchto činnostiach extrémne zaťažená. To, že aj vaše srdce a cievy budú silnejšie, si síce nevšimnete, rovnako ako si nevšimnete posilnené kĺby a kosti, no verte, že vaše telo to ocení, a najmä keď budete staršie vám to vráti tým, že bude stále dobre fungovať.

Ak si teda po letných drinkoch a večerách na terasách chcete dať telo opäť do formy, nezabudnite ku kardiu pridať aj pár cvikov so záťažou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 10:18