Škandinávia je plná receptov na šťastie.Dreamstime
StoryEditor

Škandinávske recepty na šťastie: Sever ponúka oveľa viac návodov ako hygge a lykke

16.06.2022, 06:00
Životný štýl

Medzi najšťastnejšie národy sa každoročne radia obyvatelia škandinávskych krajín, ktorým smútok na tvári či na duši nespôsobí ani poriadna zima a nedostatok slnka. Máme sa od nich veru čo učiť. Dáni sú pyšní na hygge, Švédi na lagom a Fíni zas na sisu. Každý zo severských národov má nielen tieto vlastné recepty na šťastie. Zoznámte sa s tými najznámejšími.

Fínsko

Sisu

Vnútorný pokoj a sila Severanov vraj spočíva aj v tom, že zbytočne neplytvajú slovami a emóciami. Aspoň o tom hovorí ďalší z receptov na šťastie, ktorý prišiel v roku 2017 z Fínska a volá sa Sisu. Znie to možno zvláštne, ale koncept nenabáda ľudí na to, aby neprejavovali svoje city. Naráža skôr na to, že si nimi zbytočne komplikujeme život a nechávame sa nimi ovládať. A rovnako komunikácia je niekedy zbytočne zamotaná, pretože sa toho povie viac, ako je potrebné. Sisu učí svojich nasledovateľov povedať niečo stručne, jasne a neemočne.  Slová tak dostanú hlbší zmysel, pretože to už nie je o tom, ako hovoríte, ale čo hovoríte.    

Kalsarikänni

Zložité slovo, ale veľmi jednoduchý význam, alebo skôr činnosť. Kalsarikänni v preklade doslova znamená piť doma sám v spodnej bielizni. Je to vlastne relax a liek na stres po fínsky. Predstava je jasná, večer ostať doma, v pohodlnom oblečení alebo rovno v pyžame a popíjať. Áno, alkohol, ale rekreačne ako rituál, nie sťať sa pod obraz boží. Keďže príroda v Škandinávii nie je práve prívetivá, Kalsarikänni vznikol ako reakcia na studené a tmavé zimy, ktoré tu panujú deväť mesiacov z dvanástich. V dnešnej modernej dobe je koncept obľúbený najmä medzi ženami, ktoré si týmto spôsobom oddýchnu od domácnosti a úplne najlepšie sa praktizuje, ak ste doma samy.

Vedeli ste, že...? Podobne ako majú Fíni relaxačné Kalsarikänni, Dáni zas vyznávajú Niksen, čo znamená nič nerobiť a nemať z toho výčitky svedomia.  

A čo Nórsko a Island? O ich receptoch na šťastie sa dozviete na ďalšej strane.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 11:53