shutterstock.com
StoryEditor

Aké je tajomstvo najšťastnejších ľudí na svete? Poznáme ich recept a bude sa vám páčiť!

22.11.2020, 11:08
Životný štýl
Dáni majú recept na spokojný život, ktorý sa volá „hygge“. Osvojte si aj vy jeho pravidlá a majte sviatok v každý obyčajný deň.

Škandinávci sú šťastní. Aj napriek dlhým zimám a nedostatku slnečného žiarenia, je to podľa najrôznejších výskumov už dlhodobo tak. Kým Američania navštevujú psychoterapeutov, jedia antidepresíva a čítajú motivačnú literatúru od výmyslu sveta, nedarí sa im dostať do rebríčkov šťastných krajín. Obklopujú sa drahými vecami a ženú za dokonalosťou, ale pocit spokojnosti sa nedostavuje. Ich recept na šťastie skrátka nefunguje. A my, Slováci, sme na tom podobne neslávne. Za to Dáni, ktorí sú oficiálne najšťastnejší na svete, nepodliehajú stresu, dožívajú sa vysokého veku a ich produktivita je vysoká. Niečo robia skrátka ináč, ako my. Vytvorili si svoju filozofiu života, zariaďovania interiéru, obliekania aj jedenia, ktorú pomenovali hygge. Voľne by sme toto slovo mohli preložiť do slovenčiny ako „útulnosť“, do češtiny ako „pohoda“ alebo do angličtiny „hominess“. Ani jeden z týchto výrazov však presne nevystihuje to, čo to vlastne hygge je. Keď ležíte pri krbe, vonku sneží, pijete teplý čaj a na sebe máte veľký pohodlný sveter, to je dokonalá hygge situácia. Hrať spoločenské hry so svojimi priateľmi, mať pri tom zapálených niekoľko sviečok a jesť domáci koláč, to je tiež hygge. Všetky tieto činnosti, atmosféra, vôňa, to všetko vyvoláva veľmi pozitívne emócie, ktoré keď si navodzujete často, prežijete v pokoji a radosti aj dlhú šedivú zimu. Dáni to vedia, preto to robia. Počasie je u nich nepríjemné väčšinu roka, noci majú veľmi dlhé a tak si museli nájsť niečo, vďaka čomu bude ich život krásny bez ohľadu na to, či prší alebo sneží. Často sa stretávajú doma s priateľmi, chodia teplo oblečení na prechádzky do prírody, používajú kozuby, varia a pečú, pália najviac sviečok zo všetkých národov na svete. Keď sa nad tým zamyslíte a hodíte to do kalkulačky, žiadna z týchto činností ani nie je drahá.

Bývať podľa hyggeČasto sa uvádza, že hygge je v prvom rade štýl bývania. Nie je to celkom tak, no bývanie je pre tento spôsob života veľmi dôležité. Nejde o rozlohu, luxus, či lokalitu. Ide o ducha, ktorého sa vám podarí do vášho domova zariadením a doplnkami dostať. Aj keď bývate v paneláku a nemôžete mať kozub, môžete používať sviečky, môžete si kúpiť pohodlný gauč, veľa vankúšikov, teplých dek, izbových rastlín či vonných tyčiniek. Môžete si zaobstarať kvalitnú posteľnú bielizeň, dávať prednosť keramike a drevu pred plastami. Vystavte si veľa fotografií, starých platní, kníh... Pri tomto štýle bývania sa hľadí na praktickosť, jednoduchosť a útulnosť.

hygge byvanie shutterstock.com

Základné princípy hygge bývania

  • Používajte veľa sviečok
  • Dávajte prednosť prírodným materiálom
  • Zaobstarajte si veľa vankúšikov, kožušiny, deky...
  • Vystavujte si fotografie a predmety z minulosti
  • Majte stôl za ktorý sa zmestí viac ľudí
  • Ak sa rozhodujete, či krb áno alebo nie, tak jednoznačne áno

Žiť hygge

Dáni sa často stretávajú s priateľmi. Nie len cez víkend, ale aj cez týždeň. Po práci spolu zájdu na kávičku či drink, alebo, keď už majú deti, idú k niekomu domov. Často spolu dokonca spievajú na čo sa napríklad v našej kultúre zabúda úplne. Je to škoda, pretože je to jedna z najpozitívnejších činností. Čítanie kníh, vychutnanie si rannej kávy či varenie nedeľného obeda sú len drobné zážitky v našich veľkých uponáhľaných svetoch, no práve na nich môže stáť vaše šťastie, ak chcete. Pustite si hudbu z vašej mladosti, vždy keď sa to dá, mobil odložte a vytiahnite Človeče nehnevaj sa. A ruku na srdce, koľko krát ste boli túto jeseň na poriadne dlhej prechádzke niekde v lese?

Obliekať sa hygge

Keď sa vyzlečiete z pracovného odevu, natiahnite si veľký sveter a hrubé ponožky so severským vzorom. Znovuobjavte čaro froté županu a kúpte si pekné teplé pyžamo, na ktoré sa budete vždy tešiť. Pyžamová kultúra, to je totálne hygge a doprajte si občas deň, kedy sa z neho nevyzlečiete vôbec :o)

Jesť hygge

Dáni často vypekajú sladké koláče, ktorými si spríjemňujú život, nosia ich aj do práce a ponúknu kolegov. Usporadúvajú niekoľkochodové večere, milujú mäso. Tiež nepovedia nie varenému vínu či inému alkoholu. Ako to, že sú zdraví? Konzumáciu týchto potravín nepreháňajú a kompenzujú. Minimálne dva razy do týždňa jedia ryby, ktoré vďaka vitamínu D pomáhajú predchádzať zimnej „depke“. Jedia veľa jabĺk, koreňovej zeleniny a sušených sliviek. Toto všetko pozitívne vplýva na cholesterol a celkový zdravotný stav – a tým aj na dobrú náladu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 18:24