Škandinávia je plná receptov na šťastie.Dreamstime
StoryEditor

Škandinávske recepty na šťastie: Sever ponúka oveľa viac návodov ako hygge a lykke

16.06.2022, 06:00
Životný štýl

Medzi najšťastnejšie národy sa každoročne radia obyvatelia škandinávskych krajín, ktorým smútok na tvári či na duši nespôsobí ani poriadna zima a nedostatok slnka. Máme sa od nich veru čo učiť. Dáni sú pyšní na hygge, Švédi na lagom a Fíni zas na sisu. Každý zo severských národov má nielen tieto vlastné recepty na šťastie. Zoznámte sa s tými najznámejšími.

Švédsko

Lagom

Životný štýl lagom by sa dal preložiť ako všetko s mierou. Zatiaľčo dánske hygge je akýsi abstraktný pojem, tento švédsky koncept má úplne konkrétnu podobu. Nabáda k tomu, aby ste sa obklopovali praktickými a funkčnými vecami v každej oblasti svojho života. Lagom predstavuje uprataný domov v minimalistickom štýle, ochranu prírody, zdravé jedlo a pár kvalitných priateľov. Vďaka tomu, že nebudete mať málo, ale ani veľa, nájdete podľa Švédov v živote rovnováhu. Spomalíte od neustáleho naháňania sa za kariérou či majetkami a väčšinu povinností budete vykonávať bez stresu. Popularita tohto severského konceptu súvisí aj s tým, že sa snaží o udržateľnosť. Nabáda na recykláciu, šetrenie vody a energií a menšej produkcii odpadkov.

Fika

Okrem lagomu si Švédi zakladajú aj na fike a oba koncepty sa stali trendom súčasne. Fika sa dá preložiť ako prestávka na kávu, ale nie je to len o horúcom nápoji. Zmysel fiky je urobiť si počas dňa akýkoľvek druh pauzy. Tak ako prímorské krajiny majú svoju siestu, Severania si rovnako potrpia na oddychy, preto je fika dôležitou súčasťou švédskej kultúry. Ide o rituál, pri ktorom sa zároveň porozprávate s kolegami alebo priateľmi a pohostíte ich niečím malým pod zub, čo ste s láskou pripravili doma.  

Náš tip: Ukrojiť si z pracovnej doby 15 minút pomáha vyššej produktivite a menšej miere depresie. Ak si takúto prestávku v duchu fika ukradnete 3x denne, budete podľa vedcov pracovať tak efektívne, že vám nehrozia žiadne nadčasy. To je aj dôvod, prečo vo Švédsku uvažujú o celoplošnom skrátení pracovnej doby z 8 na 6 hodín.

Fínsko, Nórsko a Island v konceptoch šťastia tiež nezaoszávajú. Čítajte o nich na ďalšej strane.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 13:26