Škandinávia je plná receptov na šťastie.Dreamstime
StoryEditor

Škandinávske recepty na šťastie: Sever ponúka oveľa viac návodov ako hygge a lykke

16.06.2022, 06:00
Životný štýl

Medzi najšťastnejšie národy sa každoročne radia obyvatelia škandinávskych krajín, ktorým smútok na tvári či na duši nespôsobí ani poriadna zima a nedostatok slnka. Máme sa od nich veru čo učiť. Dáni sú pyšní na hygge, Švédi na lagom a Fíni zas na sisu. Každý zo severských národov má nielen tieto vlastné recepty na šťastie. Zoznámte sa s tými najznámejšími.

Nórsko

Friluftsliv

Sila prírody je známa všeobecne, ale boli to práve Nóri, ktorí z pobytu na čerstvom vzduchu urobili životný štýl a dali mu meno. Friluftsliv nie je bežná turistika, ide o milovanie matky prírody, ktorá je vašou súčasťou, a tak si denne dobíjate baterky pokojne už len tým, že si posedíte na lavičke pod košatým stromom. Severania tvrdia, že nazeranie na prírodu nám pomôže vnútorne sa upokojiť, spomaliť a sledovaním kolobehu života sa naučíme veľa aj sami o sebe. Ide o duševnú očistu, pri ktorej zabudnete na všetky výdobytky moderného sveta, hlavne na mobil. A ak by sme mali túto filozofiu transformovať na slovenské podmienky, tak by sa riadila heslom „nie je zlé počasie, ale len zlé oblečenie“. Skrátka, vybehnite von, kedykoľvek sa vám zachce, a ničím sa nelimitujte.  

Koselig

Ak máte pocit, že Škandinávia už nemôže priniesť nič ďalšie, predsa sa ešte niečo nájde. Koselig je na prvý pohľad veľmi podobný ako hygge. Jeho snahou je urobiť svoj život útulným a príjemným, no na rozdiel od Dánov sa Nóri tento pocit nehľadajú osamote, ale práveže v spoločnosti. Koselig preto označuje príjemne strávený čas s blízkymi, bez ohľadu na to, či je to večera pri sviečkach alebo prechádzka prírodou s priateľmi. Hoci tento koncept môžete aplikovať kedykoľvek, najdôležitejší je v zimných mesiacoch, ktoré môžu mať negatívny vplyv na psychiku. No pomocou dobrej spoločnosti a príjemnej aktivity vyženiete z mysle aj tie najpochmúrnejšie myšlienky.  

Island

Gluggaveður

Pri severských krajinách netreba zabúdať ani na Island, ktorý sa so svojimi receptami na šťastie zatiaľ nepresadil tak, ako krajiny starého kontinentu, ale tiež má čo ponúknuť. Konkrétne, Gluggaveður, ktorý by sa dal preložiť ako počasie v okne. Pri vychutnávaní si tejto činnosti naozaj pozorujete z teplého interiéru, s čajom alebo kávou v ruke, čo sa deje vonku. Či je na Islande slnečno alebo padajú romantické vločky, naozaj je krajšie pozorovať to z tela, ako mrznúť v nehostinnej krajine. A tak vznikla táto filozofia, vďaka ktorej spomalíte, budete sa kochať maličkosťami, ale zároveň budete vďační za to, čo máte. O tom, že niekedy stačí strecha nad hlavou a oheň v krbe, by vám obyvatelia ľadového ostrova vedeli rozprávať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. máj 2024 06:22