Škandinávia je plná receptov na šťastie.Dreamstime
StoryEditor

Škandinávske recepty na šťastie: Sever ponúka oveľa viac návodov ako hygge a lykke

16.06.2022, 06:00
Životný štýl

Medzi najšťastnejšie národy sa každoročne radia obyvatelia škandinávskych krajín, ktorým smútok na tvári či na duši nespôsobí ani poriadna zima a nedostatok slnka. Máme sa od nich veru čo učiť. Dáni sú pyšní na hygge, Švédi na lagom a Fíni zas na sisu. Každý zo severských národov má nielen tieto vlastné recepty na šťastie. Zoznámte sa s tými najznámejšími.

Dánsko

Hygge

Najznámejší zo severských konceptov na šťastie je, bezpochyby, hygge. Jeho podstatou je jednoduchosť a radosť z maličkostí, ktoré môže pre vás znamenať pekné bývanie, ale aj prítomnosť milovanej osoby. Hygge nemá presný preklad, ale ovplyvnilo už nastavenie mysle miliónov osôb. Predstavuje pocit bezpečia, útulnosti, pokoja a príjemnej atmosféry. Dáni hygge milujú a Dáni hygge žijú. Je to doslova ich lifestyle a podriadili mu jednak svoje domácnosti, ale už aj gastro, školstvo alebo byrokraciu. Niet divu, že sa do roku 2018 pravidelne umiestňovali na popredných priečkach rebríčka najšťastnejších národov. A keď záujem o hygge pomaly začal upadať, do sveta sa dostal ďalší koncept šťastia z tejto krajiny, pomenovaný lykke.

Lykke

Na rozdiel od hygge, ktoré môže mať milión spôsobov prevedenia, je lykke pomerne jasné. V preklade z dánskeho jazyka by sa dalo povedať, že ide o šťastie. Na jasnejšie pochopenie však tento koncept hovorí o nájdení posolstva v najobyčajnejších veciach, preto sa lykke zameriava konkrétne na vyváženú stravu a hodnotné myšlienky, ktoré váš život dovedú do rovnováhy. To, ako trávime svoje dni, nás formuje. Preto Severania dlhodobo kvalitu myšlienok pripisujú aj životnému štýlu, ktorý pozostáva z pohybu, zdravej stravy a pozitívneho myslenia.

Arbejdsglæde

Čo si budeme klamať, tretinu života strávime v práci, preto je obzvlášť dôležité,  aby nás napĺňala a cítili sme sa v nej dobre. Žiaľ, na Slovensku sa väčšinou ľudia na robotu sťažujú, ale o Dánoch sa to povedať veru nedá. Pravidelne končia na vrchných priečkach mnohých prieskum, napríklad aj o spokojnosti zamestnancov. A tak vznikol v tejto krajine ďalší koncept šťastia, konkrétne zameraný na spôsob, ako milovať svoju prácu. Toto zázračné nastavenie stojí na niekoľkých pilieroch. V prvom rade si máme uvedomiť, prečo sme práve v tom konkrétnom zamestnaní, v ktorom sme. Kedysi sme si ho pre niečo vybrali a napĺňalo nás, aj keby ste teraz o svojom rozhodnutí pochybovali. Podľa arbejdsglæde je dôležité nájsť čo najviac pozitív, ktoré vám vaša práca ponúka. Potom prechádzate na druhú oblasť, a tou su kolegovia či nadriadení. Keďže s týmito osobami trávite toľko času, mali by ste si vybudovať pevné a dobré vzťahy. Ďalej koncept hovorí o tom, že by ste sa mali zamerať na sebarozvoj, aby ste sa vo svojej práci neustále zdokonaľovali. A v prípade, že v každom z týchto bodov zlyhávate a nedokážete si predstaviť, že by aktuálne miesto bolo vašim „dream jobom“, máte podľa večne šťastných Dánov uvažovať o zmene profesie.

Pyt

Dánsky termín pokoja, vyrovnanosti a nádeje získal na sile aj vďaka korone, ktorá za posledné obdobie ovládla svet. Obyvatelia severu zvládli lockdown aj karanténu vďaka tomu, že prijali situáciu, ktorú nedokážu ovplyvniť. Presne tento postoj sa skrýva za slovom pyt, ktoré sa dokonca v roku 2018 stalo najvyhľadávanejším slovom na internete v tejto krajine. Prijatie je však len prvým krokom, nestačí pochopiť to, na čo nemáte dosah. Podľa tohto konceptu treba vnútorne so situáciou súhlasiť a nevnímať ju negatívne. Nejde len o pandémiu, pyt pomohol mnohým ľuďom v rôznych problematických životných situáciách, ktoré skrátka nedokázali mať pod kontrolou.      

Medzi najznámejšie koncepty šťastia patria Lagom a Fika, čítajte o nich na ďalšej strane. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 06:11