Zeleninu už nemusíte kupovať. Vypestujte si ju na balkóne či parapete.dreamstime
StoryEditor

Túžite po vlastnej jarnej záhradke? Tieto druhy zeleniny si môžete vypestovať aj na balkóne či parapete

15.05.2022, 12:00
Životný štýl

Čo je lepšie ako domáce paradajky či paprika? Rady by ste si niečo vypestovali aj vy, no nemáte záhradu? Máme pre vás dobrú správu, niektoré druhy zeleniny sa dajú pestovať aj na balkóne, terase alebo všeobecne malom priestore. Vytvorte si s nami rýchlo a jednoducho vlastnú jarnú záhradku.

Nemáte záhradku, no túžite po pestovaní? Nezúfajte, tento sen si môžete splniť, aj keď bývate v paneláku a k dispozícii máte len balkón. Existuje totiž niekoľko druhov zeleniny, ktoré nepotrebujú veľký priestor. Dôležité je, aby ste týmto plodinám vytvorili také prostredie, aké si vyžadujú. Budete potrebovať väčšie kvetináče, kvalitnú zeminu, krhlu na polievanie, semiačka alebo predpestované sadeničky. Ak máte na balkóne silný vietor, snažte sa urobiť zelenine menšiu zástenu, ktorá ju bude chrániť pred poškodením či silným slnečným žiarením. Ktoré druhy teda môžete pestovať aj v paneláku?

Paradajky

Nechutia vám paradajky z obchodu? Máme pre vás dobrú správu. existuje niekoľko odrôd, ktoré sú vhodné na pestovanie v kvetináči, ako napríklad cherry paradajky. Výborné však môžu byť aj žlté či čierne. Keďže potrebujú byť na slnku 5 – 6 hodín denne, umiestnite ich v časti balkóna, kde dopadá najviac svetla. Dôležité je, aby ste im dopriali oporu pomocou drievka a špagátu. Nezabudnite však ani na pravidelné hnojenie a polievanie, ktoré vykonávajte ráno aj večer.

Bylinky

Čerstvé bylinky, ktoré si kúpite v obchode, nie sú práve najlacnejšie a takisto vám nevydržia veľmi dlho. Omnoho viac sa oplatí, ak si ich vypestujete samy v kvetináči na balkóne alebo vnútri na parapete. Či už je to bazalka, rozmarín, mäta, tymian alebo šalvia. Pokojne ich zasaďte spolu do jedného črepníka, no nie nahusto. Semienka potrebujú dostatok vlhkosti, no polievať ich môžete len obyčajným rozprašovačom.

image

Bylinky môžete sadiť spolu, no nie na husto.

dreamstime

Hrášok a fazuľa

Sú to plazivé rastliny, a preto je potrebné, aby ste im vytvorili oporu pomocou drievka a špagátu. Na pestovanie fazule či hrášku budete potrebovať slnečné miesto a väčšiu nádobu. Snažte sa, aby ste vyrastenú zeleninu pravidelne upravovali a zastrihávali, inak ju navštívia slimáky, ktoré vám celú úrodu zničia a požerú. Áno, môže sa to stať aj na balkóne. Fazuľu aj hrach polievajte ráno a večer. Ich veľkou výhodou je, že ich môžete pestovať už od marca.

Reďkovky

Vypestovať reďkovky je veľmi jednoduché a na starostlivosť nenáročné. Budete potrebovať väčší kvetináč, v ktorom bude mať koreň šancu vyrásť. Zelenine sa snažte zabezpečiť nepretržitý prísun vody a priame slnko. Vyhnúť by ste sa však mali nadmernému polievaniu, a preto bude vhodné, ak si zaobstaráte samozavlažovacie črepníky Reďkovky môžete využiť do šalátov, nátierok alebo len k chlebíku či ako ozdobu.

Šalát

Ak by ste chceli vypestovať niečo väčšie, môžete zvoliť napríklad šalát, ktorý rastie veľmi rýchlo. Po vysiatí mu pravidelne oberajte lístky, aby mali kam rásť ďalšie. Keďže je to chladná sezónna plodina, šalát je najlepšie sadiť už na jar. Zalievajte ho dvakrát do dňa tak, aby bola jeho zemina vždy vlhká. Vystaviť ho pokojne môžete aj na slnečné miesto.

image

Šalát vám vyrastie rýchlo a je nenáročný.

dreamstime

Špenát

Vďačnou zeleninou na balkónové pestovanie je aj špenát, ktorý môžete zasievať počas celej sezóny. Síce má radšej tieň, no vydrží v akomkoľvek kvetináči. Polievajte ho ráno alebo večer, pravidelne hnojte a dožičte mu kvalitnú zeminu. Výborný je do polievok, prívarkov, ale aj slaných koláčov či šalátov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:40