Prečo majú ženské džínsy menšie vrecká ako tie mužské?dreasmtime
StoryEditor

Viete, prečo sú na dámskych nohaviciach menšie vrecká ako na pánskych? Odpoveď vás prekvapí

26.04.2022, 06:00
Životný štýl
Ak nosíte nohavice, určite ste si všimli, že na tých ženských sa nachádzajú falošné alebo omnoho menšie vrecká než na mužských. Viete, prečo to tak je? Pozor, nesúvisí to s rodovou nerovnosťou či diskrimináciou žien, práve naopak, má to niekoľko praktických odôvodnení.

Zamysleli ste sa niekedy, prečo sú na ženských nohaviciach falošné alebo malé vrecká, do ktorých sa takmer nič nezmesti? Jedna štúdia odhalila, že v porovnaní s pánskymi vreckami sú tie naše až o 7 % užšie a o 48 % kratšie. Ženy si tak do vreciek môžu dať naozaj len maličkosť, čo vysvetľuje ich vždy preplnené kabelky. Možno vám to príde ako nespravodlivosť či diskriminácia, no táto skutočnosť má tri jednoduché a praktické odôvodnenia.  

Vrecko ako samostatný kúsok k odevom

Vrecká neboli vždy všité do ženského oblečenia. Kedysi ich ženy nosili ako samostatný kúsok, napríklad pod sukňu či spodničkou. Až postupne sa do ich bočných švov začali všívať otvory. Naopak, pánske vrecká sa od nepamäti objavovali na každom kuse odevu. Slúžili najmä na odkladanie osobných vecí, ako sú peniaze, kľúče, ale aj občerstvenie.

Aj ženy potrebovali odjakživa veľa vecí, preto sa kedysi dámske vrecká šili vo veľkosti dnešnej kabelky, aby mali dámy dostatočný úložný priestor. V 18. storočí však vyšli z módy a začali sa na oblečenie všívať už len malé otvory, do ktorých sa nevošlo takmer nič. V dvadsiatych rokoch minulého storočia si ženy začali obliekať odevy inšpirované mužskou módou. Čakali by ste, že sa tým zväčšia aj otvory na nohaviciach, no opak je pravdou. Síce u žien prevládal pánsky štýl, vrecká ostávali stále decentné a neužitočné. Určite sa pýtate, prečo to tak je? Odpoveď vás prekvapí.

Dôvody sú prekvapivé, no logické

Dôvodov všívania menšieho vrecka na ženské nohavice je hneď niekoľko. Prvý je prostý, ide o peniaze. Väčšie vrecká znamenajú viac látky, a teda aj vyššie náklady na výrobu. Druhý dôvod je estetický, väčšie vrecká by kazili vzhľad ženskej siluety. Dve vrstvy látky by bolo vidno a ženy by tak mohli byť nespokojné so svojím vzhľadom v nohaviciach. Ovplyvnila to najmä éra slim džínsov. Na užšách kúskoch by vrecká len prekážali, a preto ich dodnes na niektorých nohaviciach nájdete vo falošnej verzii. Posledným dôvodom je, že väčšina dámskych džínsov je vyrobená z tkaniny. Ak by sa na nohavice začali všívať veľké vrecká, látka by sa po čase natiahla a vrecká by ostali pokrčené. Vyzeralo by to podobne, ako keď sa natiahne látka na kolenách. Keď si to však vezmete z druhej strany, ženy vrecká ani nepotrebujú. Na čo by im potom bola štýlová kabelka?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 19:33