Veľká noc sa slávy v každom kúte sveta inak.dreamstime
StoryEditor

Hľadanie vrahov či vyhadzovanie riadu z okien: Toto sú najbizarnejšie veľkonočné tradície z celého sveta

15.04.2022, 12:00
Životný štýl
Nie všade sa veľkonočné sviatky slávia rovnako ako na Slovensku. Nijakí šibači ani maľované vajíčka, ale hľadanie vrahov či vyhadzovanie riadu z okien. Aj takýmto bizarným spôsobom oslavujú ľudia po celom svete Veľkú noc. Prvé miesto si delia Filipíny s Nórskom.

Veľká noc je jedným z najväčších sviatkov kresťanov na celom svete. Zatiaľ čo na Slovensku sa maľujú vajíčka a korbáčmi šibú dievčatá, v niektorých kútoch sveta sú tradície omnoho odlišnejšie ako tie naše. Niektoré môžeme dokonca považovať za bizarné, no keď si to vezmeme z druhej strany, pre iných môžu byť kuriózne, naopak, tie slovenské. Pozrite sa na najzaujímavejšie veľkonočné tradície z Nórska, Filipín či Korfu.

Fínsko a ich „halloween“

Fíni sadia do črepníkov trávu niekoľko dní pred veľkonočnými sviatkami. Je to zvláštny zvyk, no nerobia to len tak. Musia ju zasadiť čo najskôr, aby dosiahla potrebnú výšku. Ukrývajú v nej totiž pre deti veľkonočných zajacov a sladkosti. Táto severská krajina je však aj známa tým, že na Veľkú noc usporadúva veľké oslavy, ktoré sa podobajú na Helloween. Od Veľkého piatku až do Veľkonočného pondelka dostávajú slovo temné sily a najmä čarodejnice, za ktoré sa prezliekajú všetky deti z krajiny. V nedeľu chodia napokon koledovať k svojím rodinám, ktoré ich odmenia niečím sladkým. Jednoducho, fínske zvyklosti pripomínajú tradície, ktoré sa robia na Helloween a Vianoce.

Nóri hľadajú vraha

Určite viete, že tie najlepšie knižné detektívky, kriminálky a napínavé príbehy pochádzajú z Nórska a aj samotní Nóri ich milujú. Vďaka tejto skutočnosti si na Veľkú noc zaviedli tradíciu Paaskekrim, a teda Veľkonočný zločin. Počas sviatkov si totiž hromadne čítajú príbehy alebo pozerajú filmy s podobnou tematikou. Zároveň spolu hádajú, ktorá z postáv môže byť vrahom. Dokonca vychádzajú pred Veľkou nocou špeciálne komiksy, ktorých rozuzlenie sa však Nóri dozvedia až na Veľkonočný pondelok. Tento zvyk slávia už od roku 1923.

Na Cypre si robia vatru

Tak ako aj v niektorých iných krajinách, obyvatelia ostrova Cyprus hľadajú na Veľkonočný pondelok maľované vajíčka. Potom však pokračujú s hľadaním niečoho iného, dreva. Každý jeden obyvateľ dediny sa snaží doniesť na veľkú hromadu čo najviac dreva, ktorá sa večer zapáli. Pozor, vyhlasujú sa aj víťazi. Môže vyhrať tá dedina, ktorá postaví najväčšiu vatru. Na Veľkú noc tu však musia byť v pohotovosti najmä policajti a hasiči, pretože sa neraz stáva, že sa mladíci pobijú o posledné kusy dreva.

V Taliansku sa diablom kupujú drinky

Taliansky kresťania sa rozhodli, že budú Veľkú noc sláviť trochu inak ako u nás. Síce sa u nich sviatky spájajú s náboženskými rituálmi, ktoré majú zabezpečiť lepšiu úrodu, no na Sicílii slávia takzvaný „Abballu de deivuli“. Miestni si na seba nasadia strašidelné masky zo zinku a červené šaty, ktoré majú symbolizovať diabla. Tí, ktorí sa oblečú za diablov, naháňajú a chytajú duše, ktoré musia ešte pred večerom kúpiť diablovi drink. Napokon príde záchrana v podobe Panny Márie a Ježiša Krista, ktorí zachránia mesto pred zlom.

Na Korfu sa vyhadzujú z okien riady

Nádherný grécky ostrov Korfu nie je výnimočný len svojím vzhľadom, ale aj zvyklosťami. Na Bielu sobotu sa totiž obyvatelia krajiny stretnú na balkónoch a v oknách, z ktorých vyhadzujú staré hrnce, riady, džbány či hlinené nádoby. Hádžu tak silno, aby sa rozbili na drobné kúsky. Táto tradícia má symbolizovať to, že prichádza jar, a teda niečo nové. Z tohto dôvodu vyhadzujú všetko staré, aby urobili priestor zmene. Táto oslava však pre nich znamená aj novú úrodu, na ktorú treba nový riad.

Filipínčania vešajú dobrovoľníkov na kríž

Jednu z najbizarnejších tradícií majú nepochybne Filipíny. Každý rok sa na Veľký piatok totiž necháva dobrovoľne ukrižovať niekoľko ľudí. Takýmto spôsobom si krajina pripomína veľkú obetu Ježiša Krista. Na rozdiel od neho, dobrovoľníci zostávajú na kríži iba niekoľko minút. Vďaka ich obete by podľa Filipínčanov mali zmyť všetky hriechy svojich rodín. Aj keď je tento zvyk šialený, mnoho zvedavých turistov sa rozhodne Veľkú noc stráviť na Filipínach, pretože chcú vidieť naživo túto zaujímavú šou.

Na Novej Guinei fajčia na Veľkú noc tabak

Veľká noc sa oslavuje inak aj na Novej Guinei v Paqui. Tunajší obyvatelia si zdobia stromy, ktoré im rastú pred domom. Nevešajú však na ne maľované vajíčka, ale ušúľané cigarety z tabaku. Po skončení slávností si z tohto stromu vezmú cigaretu všetci, ktorí o ňu majú záujem. Potom idú domov a následne celý večer odpočívajú pri dyme a rodinných diskusiách. Čo myslíte, celkom nezdravá tradícia, nie?

Púšťanie šarkanov na Bermudách

Obyvatelia Bermúd si na Veľkonočný pondelok púšťajú vlastnoručne vyrobených šarkanov, ktorí majú symbolizovať zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Na ich výrobe si potrpia, vďaka čomu môžete na oblohe vidieť všemožné kúsky. Od drevených, až po farebné z hodvábneho papiera. Túto tradíciu vymyslela istá učiteľka, ktorá sa snažila svojim žiakom ukázať, ako sa Ježiš dostal z kríža do neba. Vyrobila si preto šarkana, a tak sa stal práve on symbolom Bermudských veľkonočných sviatkov.  

&type=youtube&iframe_regex_params">
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 17:21