Nemáte čas a chuť stráviť celé sviatky v kuchyni? Prinášame vám niekoľko receptov na sladké dezerty, ktoré sú rýchle, nepečené a najmä zdravé.
Vynikajúce kakaové kocky
Pre všetkých milovníkov kakaa a čokolády je tento dezert ako stvorený. Nepečené kakaové kocky sú bohaté na vlákninu a zdravé tuky. Keďže sú sýte, môžete ich konzumovať aj ako zdravé raňajky, ktoré vás nabijú potrebnou energiou.
Budete potrebovať: 250 g datlí alebo hrozienok, 125 g mandlí , 60 g vlašských orechov alebo ovsených vločiek a 50 g kakaa
Na polevu potrebujete: 2 banány, 50 g kakaa, 4 PL mandľového alebo arašidového masla a 4 PL medu
Postup: Ďatle alebo hrozienka nechajte namočené v teplej vode približne 30 minút a napokon ich sceďte. Rozmixujte ich spolu s mandľami, vlašskými orechmi a kakaom. Veľkosť formy zvoľte podľa toho, aké vysoké chcete mať kocky. Najlepší je pekáč na chlieb, do ktorého zmes rozotrite a vložte do mrazničky. Banány, mandľové maslo a kakao rozmixujte v mixéri a zmes potrite na spodnú vrstvu. Po dvoch hodinách cesto pokrájajte na kocky a podávajte.
Zdravý mrkvový koláčik
Tento koláčik z mrkvy je jednoduchý a najmä rýchly. Navyše je bez vajec a mlieka, čiže neuškodí ani vášmu zdraviu. Mrkva by mala tvoriť základ vášho jedálnička, a preto je skvelé dopriať si ju aj vo forme dezertu.
Budete potrebovať: 120 g nastrúhanej mrkvy, 150 g datlí, 120 g vlašských orechov, 80 g strúhaného kokosu, 80 g najemno rozmixovaných ovsených vločiek, 3 PL roztopeného kokosového oleja, 1 ČL škorice a 1 ČL perníkového korenia
Na polevu potrebujete: 1 PL medu, 70 g kešu orechov, 1 PL roztopeného kokosového oleja, 1 PL kokosového alebo mandľového mlieka a vlašské orechy
Postup: Všetky ingrediencie najemno rozmixujte, aby vám vyšlo lepivé cesto. Zmes vtlačte do formy vystlatej papierom na pečenie a odložte do chladničky. Medzitým si pripravte polevu, a to rozmixovaním medu, kešu orechov, kokosového oleja a mlieka. Polevu rozotrite na pripravené cesto a odložte na 4 hodiny do chladničky. Po vychladnutí koláč nakrájajte a podávajte s posýpkou z vlašských orechov.
Rýchle tiramisu
Kto by nemal rád lahodné talianske tiramisu. Aj keď sa na jeho prípravu používa mascarpone, my sme sa rozhodli, že vám prinesieme jeho zdravšiu variantu s ricottou. Nielenže je rýchly, ale vďaka veľkému množstvu bielkovín, ktoré obsahuje, zostane oveľa dlhšie sýty.
Budete potrebovať: 4 PL ricotty, 1 vajce, 1 PL trstinového cukru, 2 PL vanilkového proteínu, 1 ČL rumovej esencie, pol ČL kávy a kakao
Postup: Ingrediencie vymiešajte v mixéri a prelejte do šálky. Zmes vložte do mikrovlnky, prikryte servítkou a zohrejte na jednu minútu. Koláč skontrolujte a zapnite ho na ďalších 30 sekúnd. Takto to opakujte ešte niekoľko krát. Hotové tiramisu nechajte vychladnúť, vyklopte ho na tanier a odložte ho na hodinu do chladničky. Pred podávaním ozdobte piškótami namočenými v káve a posypte kakaom.
Nepečený čokoládový cheesecake
Síce je tento cheesecake plný čokolády, no kilá vám rozhodne nepridá. Je totiž veľmi sýty a vďaka tvarohu ho môžeme považovať za zdravý. Čokoládový cheesecake je jeden zo zákuskov, ktorý by ste si mali dopriať či chudnete, alebo nie.
Budete potrebovať: Balíček BeBe keksov, 100 g masla, 500 g nízkotučného jemného tvarohu, šľahačkovú smotanu a 300 g čokolády na varenie
Na polevu potrebujete: 140 ml šľahačkovej smotany a 100 g čokolády na varenie
Postup: BeBe keksy si rozdrvte a zmiešajte z rozpusteným maslom. Zmes roztlačte do formy vystlanej papierom na pečenie. V miske rozmiešajte tvaroh so šľahačkou a nad parou si medzitým rozpustite čokoládu. Tú nechajte na chvíľu vychladnúť a primiešajte ju do pripravenej zmesi. Napokon ju vylejte na pripravené cesto. Poleva je jednoduchá. Nad parou si rozpustite čokoládu a vylejte ju na koláč. Cheesecake vložte do chladničky približne na dve hodiny a podávajte.
Zdravé guličky na raňajky či desiatu
Tieto guličky z ovsených vločiek a banánu sú vynikajúce na raňajky, ale aj ako desiata. Nielenže sú chutné, ale aj zdravé a plné energie.
Budete potrebovať: 2 banány, ¼ hrnčeka medu, ½ hrnčeka mandľového masla, 2 hrnčeky ovsených vločiek, 2 PL čokoládových lupienkov a 1 ČL mletej škorice
Postup: Jednoducho všetky suroviny poriadne zmiešajte a zo zmesi urobte guličky. Tie nechajte vychladnúť približne 2 hodiny a môžete ich podávať.
Doobrú chuť a pekné sviatky!