Sedmokráska pozitívne pôsobí na vaše telo zvnútra aj zvonka.unsplash
StoryEditor

Krásna ako sedmokráska: Drobný kvietok čistí a rozjasňuje pleť, pomáha pri zápaloch aj prechladnutí, treba vyskúšať!

28.03.2022, 10:00
Zdravie
Sedmokráska je trváca rastlina, ktorá rastie po celý rok a vyniká najmä svojou farbou. Mnohí však na nej okrem vzhľadu obdivujú aj veľké množstvo liečivých účinkov, ktoré v sebe ukrýva. Čistí pleť, pomáha pri prechladnutí, ale aj zápaloch. Tento prírodný všeliek si zaslúži miesto nie len vo vašej kuchyni, ale aj kúpeľni.

Príchod jari so sebou neprináša len teplejšie počasie, ale aj prvé rastliny, ktoré sú vďaka všemožným farbám potešením pre oči. Jednou z nich je aj sedmokráska obyčajná, ktorá rastie po celý rok, aj keď to mnohé z vás možno nevnímajú. Okrem typického bielo-žltého vzhľadu ju však mnohí obdivujú aj kvôli veľkému množstvu liečivých účinkov, ktoré v sebe táto trváca rastlinka ukrýva.

Všeliek menom sedmokráska

Sedmokráska je symbolom čistoty a láskavého srdca. Môžete ju nájsť jednoducho všade - v nížinách aj horských oblastiach. Rastie na lúkach, okrajoch ciest, sídliskách či záhradách. Je veľmi nenáročná na živiny, a preto sa jej darí aj tam, kde ostatným rastlinám nie, a teda v chudobnej pôde. Ukrýva v sebe veľké množstvo prospešných látok pre zdravie, ako napríklad dôležitý vitamín C, rôzne minerály, triesloviny či kyselinu octovú a jablčnú. Vďaka týmto látkam ju mnohí bylinkári označujú za všeliek, pretože je schopná bojovať pri rôznych chorobách a problémoch zvnútra, ale aj zvonka. Prezradíme vám, prečo by ste ju mali začať konzumovať.

Výborná pri tmavých škvrnách či vráskach

Táto rastlinka v sebe ukrýva mnoho liečivých účinkov. Na trhu nájdete niekoľko kozmetických prípravkov, ktoré obsahujú extrakt zo sedmokrásky a najmä látku L-arbutín, ktorá prirodzene rozjasňuje pleť. Takisto môže pomôcť pri odstraňovaní tmavých škvŕn či akné. Predovšetkým je sedmokráska výborná pri tvorbe nového kolagénu, a preto dokáže bojovať aj proti starnutiu pokožky a udržať ju pružnú a hebkú. S príchodom jari je vynikajúca na detoxikáciu tela, ale pomôže aj pri migréne alebo správnom trávení. Je vhodná aj pre ľudí, ktorí majú problémy s ekzémom, astmou či zápalmi.

Pomáha pri menštruácii či horúčke

Sedmokráska je plná prospešných látok, vďaka ktorým je schopná podporovať zdravie srdca, pomáhať pri prechladnutí, zápche či znižovať horúčku. Mávate bolestivú menštruáciu? Vyskúšajte si uvariť čaj z tejto liečivej rastlinky a uvidíte, že sa vám okamžite uľaví. Je výborná aj na dezinfekciu rán, ústnej dutiny a dokonca vylieči aj bodnutie hmyzom. Mnohí ju však používajú aj na liečbu rakoviny prsníka, zápalov pečene či reume. Je jednou z mála rastlín, ktorú môžu používať aj tehotné či dojčiace ženy. Vyhýbať by sa jej však mali alergici.

Výborná je varená, ale aj čerstvá

Za deň by ste nemali prekročiť odporúčanú dávku, a to 15 kusov sedmokrásky, vrátane listov. Konzumovať ju môžete aj čerstvú, a to pridaním do šalátov, polievok či ozdôb na chlebe. Dajte si však pozor, aby ste ju neodtrhli niekde pri prašnej ceste alebo po chemickom ošetrení. V takom prípade by ste si mohli spôsobiť vážne problémy. Zo sedmokrásky si môžete pripraviť aj hojivé nálevy, kloktadlá, tinktúry alebo čaje. Vynikajúca je však aj na oplachovanie vlasov a máčanie poškodených nechtov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 10:29