Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa.dreamstime
StoryEditor

Bez raňajok ani nedchádzajte z domu: Ich vynechávaním nestratíte kilá, ale vlasy!

25.03.2022, 12:00
Zdravie
Hovorí sa, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, a to z dobrého dôvodu. Okrem toho, že prerušujú nočný pôst, doplnia telu potrebné živiny a najmä energiu. Ak ich, naopak, budete vynechávať, nevyhnete sa priberaniu. Pozrite sa, ako na zdravé raňajky a čo by mali obsahovať.

Možno niekedy nemáte chuť, zle ste sa vyspali alebo jednoducho necítite hlad. Raňajky sú však jedným z najdôležitejších jedál dňa, a preto by ste si mali veľmi dobre rozmyslieť, či ich chcete naozaj vynechávať. Pravidelné raňajkovanie vám môže priniesť množstvo výhod. Ak budete prijímať zdravé potraviny, ako napríklad ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky či mlieko, doplníte telu potrebný vápnik či iné minerály a vitamíny. Okrem toho, raňajky zasýtia žalúdok, takže sa môžete počas dňa vyhnúť prejedaniu sa. Takisto vyrovnávajú hladinu cukru v krvi, podporujú zdravie srdca a dokážu správne naštartovať metabolizmus, čím podporia spaľovanie kalórii. Nemáte chuť počas dňa vykonávať nijakú fyzickú aktivitu? Vinníka hľadajte tiež najmä vo vynechaných raňajkách.

Vypadávanie vlasov a priberanie na váhe

Priznajte sa, koľko krát ste vynechali raňajky? Medzi ženami sa nájdu aj také, ktoré vždy začínajú deň až obedom. Mali by ste vedieť, že ak budete najdôležitejšie jedlo dňa obchádzať pravidelne, môžete začať priberať na váhe. Je to preto, že telo hladuje celú noc, a keď sa nenaraňajkujete, budete omnoho viac túžiť siahnuť po sladkých a mastných jedlách. Po spánku by ste mali telu taktiež doplniť cukor, ak sa však nenajete a neprijmete sacharidy, hrozí vám silná migréna či zvýšený krvný tlak. Predovšetkým, vynechaním jedla sa spomalia funkcie v tele, a teda aj váš metabolizmus.

Okrem toho, budete prijímať málo bielkovín, ktoré majú vplyv na tvorbu keratínu. Môže sa teda stať, že vám po čase začne vypadávať omnoho viac vlasov a vaše nechty sa budú lámať. Ešte stále nemáte chuť jesť raňajky pravidelne?

Aké potraviny sú najlepšie

Ráno potrebuje vaše telo nabrať energiu, aby mohlo začať deň. Okrem vynechávania raňajok by ste si teda mali dať pozor aj na to, čo jete. Prezradíme vám, ktoré potraviny vás zasýtia a dodajú telu potrebné živiny, vlákninu a bielkoviny.

  • Vajcia: sú výborným zdrojom bielkovín a antioxidantov, udržujú telo sýte a regulujú hmotnosť. Obsahujú dôležité živiny pre zdravie mozgu a pečene.
  • Grécky jogurt: je plný prospešných živín, vitamínov, ale aj minerálov ako vápnik, draslík a zinok. Takisto podporuje trávenie a obsahuje malé množstvo kalórii.
  • Ovsené vločky: v sebe ukrývajú dôležitú vlákninu a sú vynikajúcim zdrojom železa, horčíka či zinku. Keďže podporujú pocit plnosti, dokážu zabrániť prejedaniu sa.
  • Chia semienka: znižujú hlad, podporujú zdravie srdca a vyrovnávajú hladinu cukru v krvi.
  • Bobule: ako napríklad čučoriedky, maliny, jahody a černice sú chutné a plné antioxidantov. Znižujú v tele zápal a podporujú zdravie mozgu.
  • Tvaroh: má nízky obsah kalórii, ukrýva v sebe veľké množstvo bielkovín, ale predovšetkým podporuje chudnutie.  
  • Celozrnný toast: je vhodný pre tých, ktorí si nevedia predstaviť raňajky bez pečiva. Takisto má vysoký obsah vlákniny, sacharidov a môžete ho natierať ďalšími zdravými potravinami. 
  • Orechy: sú výborným zdrojom antioxidantov, horčíka, draslíka a nasýtených tukov prospešných pre srdce a mozog.
  • Proteínové koktaily alebo smoothies: sú najlepšie vtedy, keď máte málo času. Predovšetkým sú skvelé pre budovanie svalovej hmoty a podporu zdravej pokožky či vlasov.
  • Ovocie: je nízkokalorické a obsahuje potrebné množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny, ktorá poskytuje telu potrebnú energiu.

Ak na raňajky nemáte dostatok času, skúste s ich pripraviť ešte večer alebo si vyberte potraviny, ktoré sú na prípravu rýchle a môžete si ich pokojne vziať aj so sebou do práce. Je dôležité, aby ste ich nevynechávali a snažili sa vždy do niečoho zahryznúť, aj keď nemáte zrovna chuť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 20:52