Jar je tým najideálnejším obdobím na boj s negatívnymi energiami.dreamstime/Monika Wisniewska
StoryEditor

Jarné upratovanie naplánujte do detailov. Takto zbavíte domov nie len špiny, ale aj negatívnej energie

01.03.2024, 20:00
Životný štýl

I keď domáce práce nepatria medzi tie najmilovanejšie činnosti na svete, skúste sa na upratovanie pozrieť ako na proces, pri ktorom si vyčistíte okrem zjavnej špinky aj energiu u vás doma.

Či už ste skalnou fanúšičkou šalvie alebo je pre vás odstraňovanie stagnujúcej negatívnej energie novinkou, začiatok jari je ten najlepší čas, na opätovné získanie kontroly nad vaším príbytkom. Uistite sa, že sa zbavíte všetkej nežiaducej energie, aby ste mohli vhupnúť do ďalšej časti roka s čistým štítom.

Jarné upratovanie ako forma terapie

Možno sa práve dostávate z toxického bývalého, ktorého energiu sa vám na rozdiel od neho z bytu dostať nepodarilo, alebo ste si v poslednom čase prešli stresujúcejším obdobím. Tak či onak, existuje riešenie. Rituály energetického čistenia vám môžu pomôcť nájsť pokoj a očistiť sa emocionálne i fyzicky. Nemusíte sa obávať žiadnych zložitých procedúr, funguje to jednoduchšie než ste si mysleli.

Samozrejme, všetky bežné činnosti spojené s jarným upratovaním dokážu byť perfektným emocionálnym resetom na uvítanie sviežej a jasnejšej energie. Ide napríklad o vypratanie šatníka či darovanie oblečenia, pretože tieto činnosti prospievajú nielen duševnému, ale aj fyzickému zdraviu a zároveň vytvárajú priestor novému. Spoznajte niekoľko konkrétnych spôsobov, ktorými by ste mali začať.

„Jarná rovnodennosť predstavuje viac ako len prvý jarný deň či obdobie kvitnúcich rastlín, stala sa tiež symbolom znovuzrodenia, plodnosti a nových začiatkov,“ hovorí energetická liečiteľka a lektorka jogy Aysha Bell. Ako teda na energetické vyčistenie nášho domu?

Očistite vchody mantrami či modlitbami

„Tak, ako by ste si vyzuli topánky po príchode domov a nevošli by ste obuté, pretože nechcete dovnútra priniesť špinu, to isté platí pre energiu. Väčšinu energií si totiž nosíme samy, cez vchodové dvere do domu či bytu,“ pokračuje Bell.

Pri ktoromkoľvek očistnom rituáli by sme tieto priestory nemali vynechať, naopak venujme im zvláštnu pozornosť. Vyskúšajte silu pozitívnych mantier či modlitieb, keď pri vstupe do domu zašepkáte formulku v zmysle: „Požehnaj tento dom láskou, životom a ochranou“. Častejšie otváranie dverí a okien vie samo o sebe vyčistiť stagnujúcu energiu. Spomeňte si na to každý deň a váš domov sa vyhne nevítaným energiám.

Čistenie vydymovaním

Pálenie liečivých byliniek známe ako vydymovanie sa oddávna spája s náboženskými či mystickými rituálmi, avšak málokto vie, že má aj praktickejší účinok. Neslúži len na to, aby ste z bytu vyhnali negatívne sily, no ide o jeden z najúčinnejších spôsobov, ktorými sa zbavíte škodlivých baktérii, vírusov alebo hmyzu. Pred samotným rituálom šalvie sa dajte do pohody, otvorte okná, aby negatívna energia mala kam odísť.

Podľa toho, čo chcete docieliť, si pripravte slovnú formulku a môžete začať. Zapálený zvyšok šalvie položte do misky a umiestnite ho do rohov izieb, v ktorých sa negatívna energia zhromažďuje najviac.

„Šalviu zapaľujte šikmo, aby plameň mohol vzbĺknuť a prirodzene sa zmenšiť. Otvorte všetky okná a dvere vo svojom dome a nechajte dym voľne prúdiť. Šalvia by mala sama zhasnúť a po použití ju z misky istý čas nevyberajte,“ radí liečiteľka.

Do vody prichystanej na umývanie podláh môžete tiež priliať levanduľovú vodu, čo zanechá vašu domácnosť nádherne prevoňanú.

Soľ ako univerzálny čistič

Soľ sa dá použiť nielen na očistu priestorov, no je i starým trikom na vyčistenie kryštálov, šperkov a predovšetkým seba samej. Soľ a voda sú oddávna známi pohlcovači negatívnej energie. Ako čerešničku na torte si preto po upratovaní doprajte voňavý soľný kúpeľ, ktorý odstráni negativitu či toxíny a prinesie vytúžený relax.

K odporúčaným rituálom patrí taktiež sypanie soli do rohov izieb. Nechajte ju pôsobiť dva dni, následne rohy dôkladne vyčistite. Rovnako vyhľadávaným spôsobom je posypanie soli pri vchodových dverách, čo zaručene udrží zlú energiu mimo vášho domu.

Investujte do čierneho turmalínu

Kryštály či kamene čierneho turmalínu sú azda tými najkompetentnejšími na pohltenie negatívnej energie, nakoľko majú schopnosť transformovať ťažkú atmosféru do podoby ľahkých vibrácií a chránia svojho majiteľa pred rôznymi nepriaznivými vplyvmi. Využite preto tento obnovujúci čas na nabitie energie vašich kryštálov. Jednoducho ich namočte do slanej vody a nechajte na parapete pri mesačnom svite alebo na slnku, keďže oboje sú tými najsilnejšími prírodnými energiami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 11:58