Ako bojovať s toxickým vzťahom?Pexels/Ivan Samkov
StoryEditor

Pocit vyčerpania a nešťastia? Možno ste sa ocitli v toxickom vzťahu. Takto ho spoznáte

18.03.2022, 08:00
Vzťahy
Spoločné rozhodnutia, otvorené rozhovory, radosť zo vzájomnej prítomnosti či akékoľvek problémy, ktoré sa vyskytnú. Toto všetko zahŕňa zdravé partnerstvo. Existujú ale aj toxické vzťahy, kde by sme tieto, na pohľad bežné javy, hľadali márne.

Asi najviac viditeľným znakom toho, že ste v toxickom vzťahu, je podľa terapeuta Jor-El Caraballa pocit vyčerpanianešťastia, ktorý vyvolá prítomnosť partnera. Zároveň ide o signál naznačujúci potrebu zmeny. Hoci svojho partnera stále milujete, nepociťujete rovnakú radosť ako kedysi. Zdá sa, akoby ste obaja mali namierené iným smerom alebo sa jednoducho nedokážete prestať hádať o každej maličkosti. Hranica medzi normálnymi a nezdravými vzťahmi sa dá veľmi ľahko prekročiť, niekedy môže byť dokonca ťažké ju rozoznať. Ako sa teda takýto vzťah prejavuje?

Necítite žiadnu podporu

„Zdravé vzťahy sú založené na vzájomnej túžbe vidieť toho druhého uspieť vo všetkých oblastiach života,“ hovorí Caraballo. V toxickom vzťahu sa odrazu každý úspech stane medzi partnermi súťažou. Čas, ktorý spolu trávite, vám už skrátka nepripadá výnimočný. Necítite podporu či povzbudenie a v podstate ju už ani neočakávate. Naopak, nadobúdate dojem, že na vašich potrebách a záujmoch nezáleží.

Toxickou sa stáva i komunikácia

Namiesto láskavosti a vzájomného rešpektu je väčšina vašich rozhovorov naplnená sarkazmom, kritikou, v krajnom prípade až pohŕdaním. Pristihli ste sa, že čoraz častejšie používate uštipačné poznámky v rozhovoroch s ním? Možno aj opakujete jeho frázy, no pridáte k nim posmešný tón. Toxicita sa môže rovnako ukázať v prípade, ak sa začnete spoločným debatám vyhýbať – napríklad, aby ste tak predišli ďalším hádkam a nepriateľstvu.

Závisť či prílišná žiarlivosť

Aj keď je úplne v poriadku občas trocha závidieť, Caraballo vysvetľuje, že to môže byť problémom najmä v situáciách, ktoré vám bránia tešiť sa z partnerových úspechov. To isté platí pre žiarlivosť. Táto prirodzená ľudská emócia zvykne pri toxických pároch vyústiť k neustálemu podozrievaniu a nedôvere, čo v konečnom dôsledku naštrbí každý vzťah.

Cítite sa ponižovaná a zahanbovaná

Stratili ste svoje sebavedomie, pretože vás partner podceňuje či ponižuje? Alebo sa cítite hlúpo a hanbíte sa za seba? To všetko sú znaky emocionálnej nezrelosti, ktorá vedie k toxickému vzťahu. Emocionálne nezrelí ľudia sa potrebujú oprieť o vaše zlyhanie a nedostatky. Nevedia si totiž nájsť niečo zlé, na čo by mohli upozorniť, a tak majú tendenciu zveličovať, prípadne vyťahovať veci z minulosti.

Je možné napraviť toxický vzťah?

Mnoho ľudí si myslí, že toxické vzťahy sú odsúdené na zánik, ale nie vždy to tak je. Čo je rozhodujúcim faktorom? Zmenu musia chcieť obidvaja. Ak do budovania zdravého vzťahu investuje len jeden z dvojice, nebude to nikdy stačiť. Ako dospieť k prinavráteniu do normálu?

  • Prijmite zodpovednosť

Ak vy a váš partner viete, že vzťah má problémy a chcete ho zlepšiť, ste na správnej ceste. Podstatné je však ozrejmenie toho, že ste pochybili spoločne. Inými slovami, obaja partneri by mali priznať svoj podiel viny.

  • Nezaoberajte sa minulosťou

Prirodzene, istá časť záchrany vzťahu bude zahŕňať riešenie minulých udalostí. Nestavajte na tom ale plán vášho nového začiatku a odolajte pokušeniu vracať sa k negatívnym momentom.

  • Neobviňujte ho zo všetkých zlých vecí

Keď sa prichytíte, že mu dávate za vinu každý problém vo vašom vzťahu, skúste urobiť krok späť a zamyslieť sa, čo môže byť za partnerovým správaním. Nemohol mať zlé obdobie v práci? Nepohádal sa s niekým zo svojej rodiny? Aj keď to neospravedlňuje neprimerané správanie, možno budete schopná pochopiť jeho dôvody.

V neposlednom rade majte na pamäti, že veci sa nezmenia cez noc. Počas nasledujúcich mesiacov sa zamerajte len na vás dvoch a predovšetkým spolupracujte na tom, aby ste boli pri vašom progrese trpezliví čo najviac.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:19