Tomáš Krist, MAFRA
StoryEditor

Koučka: Keď ochorieme, telo už kričí, aby sme so životom niečo robili

02.01.2017, 14:00
Životný štýl
Autor:
iDnes
Ku koncu roka všetci chtiac nechtiac bilancujeme. Zamýšľame sa nad tým, čo by sme chceli vo svojom živote zmeniť. Prečo je ale tak ťažké zmenu realizovať? O predsavzatiach a životnom reštarte hovorí koučka Lenka Černá.

"Keď sa vám zdá, že je v živote potrebné niečo zmeniť, tak sa vám to nezdá." Súhlasíte s touto myšlienkou?
Úplne. Verím, že v sebe máme niečo ako vnútorný kompas, ktorý nás vedie. Keď ho dlhodobo nenasledujeme, vznikajú nepríjemné myšlienky, niekedy aj depresívne stavy, a keď ho úplne ignorujeme, začneme pociťovať telesné, fyzické vyčerpanie. Nespokojnosť sa nám ukáže formou choroby. Tá už nevolá, ale kričí, aby sme so svojím životom niečo urobili, píše idnes.cz.

Prečo to vlastne nevieme sami od seba a musia nám to radiť psychológovia a terapeuti?
Spoločnosť nás orientuje na vonkajšie hodnoty - aby sme mali bývanie, dom, trendy oblečenie. Ale nikto nás neučí, že je dôležité, ako sa cítime vo vnútri. Vnútorné hodnoty, vnútorný stav. Pritom ten je predvolený! S klientami musím často prečisťovať hlboko usadený strach, potlačené zlosti a ďalšie emócie z detstva ... Mimochodom krivdy sú veľmi vyčerpávajúce, podľa výskumov až karcinogénne.

Aké problémy majú ľudia najčastejšie?
U žien býva veľmi typická hormonálna nerovnováha a poruchy menštruačného cyklu, časté bývajú aj problémy s chrbátom. Berieme si toho na seba priveľa, také vyskočenie platničiek vás doslova zrazí na kolená.

Čo znamená taký obyčajný kašeľ?
Ten všeobecne znamená, že sa nevieme prejaviť. Chceme, aby si nás niekto všimol, chceme sami seba prejaviť, ale dusíme to v sebe alebo si nás okolie nevšíma. Mávajú ho dokonca aj deti, ktoré doma cítia nedostatok lásky alebo pozornosti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:44