Toto sú najlepšie nápoje na chudnutie.Unsplash
StoryEditor

Nápoje sú pri chudnutí rovnako dôležité ako jedlo: Toto je 7 najlepších tekutých pomocníkov pre štíhlu postavu

22.02.2023, 09:35
Životný štýl

Väčšina z vás určite vie, že by ste sa pri chudnutí mali zriecť najmä sladkých minerálok či ovocných štiav. Na ceste k vysnívanej postave pozor na nápoje, ktoré majú zbytočné kalórie. Naopak, pozrite si sedmičku najlepších tekutých bojovníkov za štíhlu líniu.

Prepite sa k zdraviu a štíhlej línii. Máme pre vás celý zoznam drinkov, ktoré zatočia s vašimi tukovými zásobami.

Zelený čaj

Zelený čaj je často spomínaný v súvislosti so zdravým, pretože je nabitý antioxidantmi a živinami, no zároveň je to jeden z najúčinnejších nápojov na chudnutie. Je vedecky dokázané, že dokáže znížiť hmotnosť a telesný tuk. Zelený čaj môže tejto schopnosti vďačiť najmä vysokému obsahu katechínov, ktoré zvyšujú spaľovanie tukových zásob a urýchľujú metabolizmus. Najvhodnejším na chudnutie je známy druh zeleného čaju nazývaný matcha, ktorý dokáže zvyšiť hladinu energie a zlepšiť výkon pri cvičení. Ľudia, ktorí pravidelne tento nápoj pijú, majú nižší krvný tlak a menšie riziko vzniku srdcových chorôb, niektorých druhov rakoviny či cukrovky.

Nápoje s jablčným octom

Jablčný ocot obsahuje kyselinu octovú, zlúčeninu, ktorá môže stimulovať chudnutie znížením hladiny inzulínu, zlepšením metabolizmu, potlačením chuti do jedla a spaľovaním tukov. Tiež môže zabrániť prírastku hmotnosti či znížiť hromadenie tuku v oblasti brucha vrátané tuku okolo vnútorných orgánov, najmä pečene. Denne stačí vypiť nápoj s obsahom dvoch polievkových lyžíc jablčného octu a už po pár dňoch môžete spozorovať viditeľný úbytok hmotnosti či obvodu v páse. Ocot má takú silu, že dokáže spomaliť vyprázdňovanie žalúdka, čím pomáha udržať telo sýte na dlhšiu dobu a zabrániť tak prejedaniu. Je však potrebné, aby ste si pri pití kyslých nápojov dali pozor na to, že môžu byť škodlivé pre vaše zuby. Preto si po ich konzumácii vždy vypláchnite ústa čistou vodou.

Zázvorový čaj

Zázvor sa už od nepamäti používa ako korenie na dochutenie jedál či ako liek na liečbu mnohých stavov od nevoľnosti až po prechladnutie. Avšak niektoré výskumy dokazujú, že tento aromatický koreň má priaznivý vplyv aj na chudnutie. Je totiž schopný znižovať chuť do jedla, zvyšovať výdaj kalórii a zlepšovať hladinu cholesterolu. Stačí, ak pri raňajkách vypijete dva gramy zázvoru v teplom čaji, vďaka ktorému okamžite pocítite zasýtenie. Okrem toho zázvor obsahuje antioxidanty a má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť predchádzať srdcovým chorobám a zlepšiť hladinu cukru v krvi.

Zeleninová šťava

Aj keď je ovocná šťava spojená s prírastkom na hmotnosti, pitie zeleninovej šťavy môže mať opačný účinok. Mnoho ľudí vie, že odšťavená zelenina je plná vitamínov a živín, ktoré sú veľmi dôležité pre celkové zdravie. Tým, že človek zvýši príjem zeleniny, zníži spotrebu sacharidov, a práve tieto dva faktory sú dôležité pri zhadzovaní kíl. Okrem toho, zelenina obsahuje veľa vlákniny, ktorá dokáže odvrátiť návaly hladu, čo môže rovnako mať pozitívny dopad na úbytok váhy. Odporúčame však, aby ste konzumáciu štiav kombinovali aj s jedením celej zeleniny, pretože pri odšťavovaní sa zvykne vláknina strácať.

Proteínové koktaily

Ak sa naozaj chcete cítiť sýte, skúste si do ranného nápoja nasypať proteínový prášok. Proteín je makroživina, ktorá udrží váš žalúdok spokojný. Aktivuje v tele hormóny, ktoré riadia chuť do jedla, čo dokáže pomôcť pri pocitoch hladu. Proteíny však obsahujú aj potrebné množstvo bielkovín, čo znamená, že ak ich zahrniete do vášho jedálnička, prijímete také množstvo kalórii, ktoré vaše telo potrebuje za deň spáliť. Taktiež vám proteíny pomôžu udržať čistú svalovú hmotu, stačí si len vybrať buď srvátkový, hrachový, konopný alebo ryžový - jednoducho akýkoľvek roteín, ktorý bude vyhovovať vašim tráviacim potrebám.

Kokosové mlieko

Je vedecky dokázané, že typ tuku triglycerid, ktorý je prítomný v kokosovom mlieku, dokáže pomáhať pri chudnutí. Zvyšuje totiž v tele tvorbu tepla, ktoré je potrebné na to, aby organizmus spálil viac kalórii. Kokosové mlieko tiež dokáže podporiť sýtosť a nebudete mať chuť prejedať sa. Tiež podporuje zdravie čriev a zvyšuje citlivosť tela na inzulín, čo môže mať pozitívny vplyv pri chudnutí. Zaradiť kokosové mlieko do jedálnička je veľmi jednoduché, pretože stačí, ak ním nahradíte obyčajné kravské mlieko. Dávajte si však pozor na to, že kokosové mlieko obsahuje omnoho viac kalórii, a preto by ste ho mali piť s mierou.

Čierny čaj

Rovnako ako zelený čaj aj čierny obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu stimulovať chudnutie. Čierny čaj má vysoký obsah polyfenolov, antioxidantov, ktoré sú schopné znižovať telesnú hmotnosť. Pri chudnutí pomáha tento nápoj telu najmä tým, že znižuje príjem kalórií, stimuluje odbúravanie tukov a podporuje rast priateľských črevných baktérií. Je vedecky dokázané, že pravidelné pitie troch šálok za deň dokáže v období niekoľkých týždňov zmenšiť telesný tuk a obvod vášho pásu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. apríl 2024 00:15