Pri chôdzi dokážete spáliť veľké množstvo kalóriiPixabay
StoryEditor

Pri chôdzi spálite množstvo kalórii. Pozrite sa, koľko krokov by ste mali za deň urobiť

06.02.2022, 10:00
Životný štýl
Chôdza zlepšuje náladu, podporuje funkciu imunity a pomáha pri lepšom spánku. Taktiež zohráva dôležitú úlohu pri zlepšení kondície a štíhlosti. Ak ste sa prednedávnom rozhodli schudnúť, je dobré vedieť, koľko krokov musíte denne urobiť, aby ste naštartovali svoj metabolizmus a predovšetkým spálili tuk.

Kroky zbierate aj pri obyčajných činnostiach

Mnoho ľudí počas dňa nestihne spraviť veľké množstvo krokov, pretože majú sedavú prácu alebo voľný čas trávia jednoducho radšej pri televízii než vonku. Výskumy odhalili, že priemerný dospelý človek prejde denne len okolo 2700 krokov. Avšak, je veľmi jednoduché tento počet navýšiť. Napríklad práca v záhrade, chodenie po schodoch či dokonca vynášanie koša sa počíta do vášho denného cieľa. Priemerne tak môžete za deň prejsť aj niekoľko tisíc krokov, a to bez toho, aby ste si to uvedomovali. Stačí, že vstanete a budete sa pravidelne hýbať. Vedieť, koľko krokov v skutočnosti urobíte, je kľúčové najmä pre váš cieľ v oblasti chudnutia. Existuje množstvo aplikácii, ktoré dokážu sledovať pohyb, aktivitu či rátať kalórie. Pomocou nich si môžete postupne určovať méty, pretože nie je nič horšie, ako si stanoviť nereálny cieľ a zbytočne na začiatku zlyhať. Pozrite sa, koľko krokov by ste podľa odborníkov mali za deň urobiť.

Niekoľko tisíc krokov za deň

Aby ste zostali zdravé a znížili tak riziko obezity, mali by ste byť aktívne 150 minút týždenne. Pridaním chôdze do svojho cvičebného programu tento cieľ môžete ľahko dosiahnuť. Koľko krokov by ste teda mali za deň prejsť? Odborníci tvrdia, že pri chudnutí je najlepšie za deň prejsť okolo 10 až 15 tisíc krokov. Aj keď to možno znie veľa, môžete začať s 15 – 30 minútovými prechádzkami, v rámci ktorých budete striedať rýchle a pomalé tempo. Avšak treba myslieť na to, že pri chudnutí nebudú stačiť len kroky, ale aj správne nastavený kalorický deficit, vďaka ktorému môžete spáliť viac ako skonzumujete.

Nie je chôdza ako chôdza

Prezradili sme vám, koľko by ste za deň mali prejsť, ale koľko krokov treba na to, aby ste dokázali spáliť kalórie? Prejsť za deň 10 000 krokov je skvelý cieľ, na ktorý sa treba zamerať, ale v konečnom dôsledku musíte myslieť aj na to, čo je pre vaše telo správne. Počet kalórii, ktoré spálite chôdzou, závisí vo veľkej miere od toho, ako dlho kráčate, koľko vážite či akou rýchlosťou idete. Musíte tiež zvážiť, koľko kalórii denne zjete a vypijete. Podľa odborníkov je pre udržateľné a efektívne chudnutie najlepšie, ak za deň spálite o 300 kalórii viac, ako skonzumujete. Takže na to, aby ste schudli pol kila telesného tuku, musíte spáliť 3 500 kalórii týždenne, čo znamená, že odporúčaný počet denných krokov, teda 10 000, vám na tento cieľ bude stačiť. Samozrejme, ak si stanovíte vyšší cieľ, už budete vedieť, ako na to.

Posuňte chôdzu na vyššiu úroveň

Ak pri chôdzi nebudete spaľovať požadované množstvo kalórii, vždy existujú spôsoby, ako ich zvýšiť. Napríklad rovné trasy môžete vymeniť za strmšie a náročnejšie. Chôdza do kopca zvýši vašu srdcovú frekvenciu a aktivuje svalstvo. Okrem toho, že spálite viac kalórii, posilníte si lýtka, zadok či hamstringy. Ak ste naopak stratili chuť a chýba vám inšpirácia, vami zvolená trasa vás môže inšpirovať k ďalšej chôdzi. Vyberte si na prechádzku miesto, ktoré je niečím zaujímavé, aby ste sa mohli pohltiť zážitkom, namiesto toho, aby ste ju považovali len za obyčajné cvičenie. Ako sme spomínali, najlepšie je, aby ste si chôdzu vždy dokumentovali a merali, pretože vidieť koľko krokov ste dokázali za deň prejsť, je skvelý spôsob na to, ako sa cítiť sebavedomejšie a motivovanejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. apríl 2024 07:28