Zaraďte do svojho cvičebného plánu činky a výsledok vás môže pozitívne prekvapiť.
StoryEditor

Pomôcka, bez ktorej sa do vysnívanej formy nedostanete. Zaobstarajte si ju na doma už dnes

20.01.2022, 11:00
Životný štýl
Ak chcete účinne spaľovať tuky, no neviete sa prinútiť k poriadnemu kardiu, zamerajte sa na silové cvičenia. Vo väčšine prípadov sa vám zídu činky, no ich typ sa líši pri jednotlivých cvikoch.

Investujte do svojho zdravia

Pokiaľ vám fitness centrá nie sú veľmi pochuti, skúste cvičenie v domácom prostredí. Pozor však na preťaženie svalov a zranenia, radšej si všetko podrobne naštudujte, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam.

Okrem toho ale majú činky veľké množstvo výhod. Sú vhodné pre všetky vekové kategórie a pri cvičení neobmedzujú pohyb. Precvičíte si nimi väčšinu svalstva v tele a dokážete si vybrať z rôznych cenovo dostupných druhov nenáročných na údržbu.

image

Detox organizmu ale aj úbytok váhy. Naštartujte svojho telo bez drastických diét

Aké druhy poznáme?

Práve zvolenie si správneho typu môže niekedy do rozhodovania vniesť zmätok. Pre tých, ktorí preferujú silové tréningy sú vhodné barbell činky. Spoznáte ich vďaka dlhej, väčšinou kovovej tyči tvoriacej os, aby sa na jej koncoch upevnili buď plastové alebo kovové závažia.

Obľúbený je aj model kettlebell – názov získal práve vďaka tvaru pripomínajúcom čajník. Guľatý dizajn má aj úchytku na hornej strane a dostupný je v rôznych farebných prevedeniach. Kettlebell použite ak si chcete zakladať na spevnení dolnej časti tela, najmä pri drepoch a výpadoch.

Dumbbell činky, takzvané „jednoručky“ majú výhodu v tom, že si viete vybrať z naozaj širokej ponuky ich hmotnosti. Pokiaľ nechcete naberať svalovú hmotu, ale radšej formovať a spevniť telo, na začiatok vám úplne stačia hmotnosti do 10 kg.

Plastové alebo chrómové?

Aj od materiálu závisí ako komfortne vám bude činka sedieť v rukách. Keďže kondičné tréningy pozostávajú z niekoľkých cvikov, je dôležité aby sa vám nešmýkala alebo nemala príliš drsný povrch.

Liatina či chrómovaná oceľ sú drahším variantom, preto máte oveľa väčšiu záruku, že sa tak rýchlo neopotrebujú. Ak ale nemáte pevný cvičebný plán, no rada si pre seba a vaše telo nájdete čas, plastové činky sú lacnejšou voľbou.

Keď sa teda rozhodnete cvičiť u seba doma, skúste sa poobzerať po činkách obalených gumovou vrstvou. Materiál tlmí hluk, takže sa ľahko vyhnete susedským sťažnostiam.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 03:06