shutterstock.com
StoryEditor

Nebezpečný hazard menom FRUTARIÁNSTVO. Toto by ste mali vedieť

25.09.2020, 17:00
Životný štýl
JABLKO ALEBO POMARANČ? TAKTO NEJAKO ZNIE OTÁZKA, KTORÚ SI PRIAZNIVCI TOHTO EXTRÉMNEHO STRAVOVACIEHO SMERU POLOŽIA PRED KAŽDÝM JEDLOM. FRUTARIÁNI, AKO UŽ NÁZOV NAPOVEDÁ, KONZUMUJÚ PREVAŽNE OVOCIE A IDE O VEĽMI PRÍSNU FORMU VEGÁNSTVA. KEĎ SA VÁM TO PÁČI A VIETE SI TO PREDSTAVIŤ, TAK ČÍTAJTE DO KONCA. PRE ISTOTU.

Ovocie na raňajky, obed aj večeru
Aké potraviny majú frutariáni na svojom nákupnom zozname? Okrem ovocia, medzi ktoré sa zaraďuje napríklad aj avokádo, sú to rôzne orechy a semienka. Niektorí dokonca jedia len ovocie, ktoré z rastliny samo spadlo, pretože veria, že odtrhnutím plodu sa rastline ubližuje. Naopak, niekto si vo frutariánskom jedálničku povoľuje uhorky, paradajky, tekvicu alebo dokonca fazuľu. Všetko závisí od striktnosti dodržiavania tohto smeru, lebo iní priaznivci si strukoviny úplne zakazujú.

Zástancovia tohto štýlu stravovania tvrdia, že prináša úľavu od rôznych chorôb a, samozrejme, čo radu ľudí páči, aj redukciu hmotnosti. Niektorí si stoja tiež za tým, že sa im zlepšili čuchové a chuťové schopnosti a získali pocit ľahkosti tela i mysle. Mimochodom, asi najslávnejším propagátorom tohto stravovania bol Steve Jobs, zakladateľ značky Apple. Už je vám jasné, odkiaľ sa vzalo ikonické logo odhryznutého jablka? Jablko si údajne doprial úplne najčastejšie a mal aj niekoľkotýždňové obdobie, keď nejedol nič iné.

Sladké, sladké a znova sladké
Frutariáni tvrdia, že ide o chutnú stravu, lebo ovocie patrí medzi najobľúbenejšie potraviny. Určite, kúsok ovocia si rád dá každý, ale jesť ho od rána do večera? Stále dookola sladké? Priznajme si, že aj napriek stále sa rozrastajúcemu sortimentu je toto stravovanie značne jednostranné. O narušení spoločenského života radšej nehovorme. Ono to nie je len tak vyraziť si s priateľmi na večeru a vo všetkých podnikoch sa pýtať obsluhy, či majú na jedálnom lístku ovocný šalát.

Schudnú, ALE...
Frutariáni bývajú veľmi štíhli, avšak nie tým zdravým spôsobom. Ak by sme frutariánstvo skúšali aj len na krátky čas, náš organizmus by trpel nedostatkom základných živín. Ovocie je bohatým zdrojom sacharidov, ale nie bielkovín a tukov. Čiastočne môže pomôcť práve konzumácia orechov, semienok alebo avokáda, no ani takto nepokryjeme odporúčanú dávku. Pre dostatočné pokrytie energetickej potreby organizmu je potrebné konzumovať veľké porcie ovocia. Aj tak však spravidla nastane razantný úbytok hmotnosti a následne jojo efekt po návrate na bežnú stravu.

Nedostatky aj nadbytok
Čo sa týka vitamínov, hlavným problémom je vitamín B12, ktorý obsahujú len živočíšne produkty, a preto žiadnu formu vegánstva z tohto hľadiska nemožno odporučiť. Naopak, v ovocí je vo veľkom zastúpený vitamín C, ktorý môže u citlivejších jedincov vyvolať žihľavku a dlhodobo viesť až k tvorbe obličkových kameňov. Z minerálnych látok chýba predovšetkým vápnik, železo a zinok. Frutariáni síce namietajú, že tieto „drobné“ nedostatky vyriešia doplnky stravy, avšak zoznam prieskumov dokazuje, že pre telo sú najlepšie všetky živiny prijaté v prírodnej forme. A naozaj možno považovať za zdravý spôsob stravovania taký, pri ktorom je nutné do seba sypať tabletky?

Dlhodobé následky
Neustálym príjmom ovocia trpia naše zuby. Nejde len o veľké množstvo cukru, ale aj o agresívne ovocné kyseliny, ktoré vo veľkej miere narušujú sklovinu. Ďalej frutariánsky systém stravovania extrémne zaťažuje pečeň a pankreas. Pečeň musí neustále produkovať tie isté látky na trávenie cukrov, zatiaľ čo pankreas sa nadmerne opotrebúva neustálym vyrábaním enormného množstva inzulínu, ktorý umožní telu prijatý cukor využiť. Je zrejmé, že jednostranná záťaž všeobecne škodí, a to isté platí aj pre naše orgány.

Voda, vláknina a naša planéta
Hoci je vopred jasné, že tento smer sa z výživového hľadiska kladne ohodnotiť nedá, treba uviesť pár plusov, aby sme zostali objektívni. Ovocie obsahuje veľké percento vody, teda pitný režim je zaručený. Teoreticky majú frutariáni v strave dostatok vlákniny. Prečo teoreticky? Záleží na tom, aké druhy ovocia jedia. Napríklad melón, ktorý obsahuje prevažne vodu a cukor, príliš vlákniny do jedálnička neprinesie. Naopak, také jablká, ktoré sú na vlákninu bohaté, môžu spôsobiť pri veľkom príjme hnačky. Ak vynecháme výživovú stránku a pozrieme sa na problematiku pohľadom ekológa, jedno frutariánstvu uprieť nemôžeme. Na rozdiel od produkcie mäsa a mlieka totiž zanecháva omnoho menšiu ekologickú stopu.
Isté je, že frutariánstvo nemožno odporučiť vôbec nikomu, kto nechce hazardovať so svojím zdravím a životom. Frutariánstvo predstavuje extrémne nebezpečenstvo pre deti, dospievajúcu mládež, tehotné a dojčiace ženy. A ako to dopadlo so Stevom Jobsom? Ako je známe, v roku 2011 zomrel na rakovinu pankreasu. Môžeme sa len domnievať, aký podiel na tom mal práve jeho stravovací štýl.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. apríl 2024 23:34