shutterstock.com
StoryEditor

Vychutnajte si domáci street food bez mäsa. Skúste tento burger alebo hotdog, neoľutujete!

13.09.2019, 12:00
Recepty a tipy
Máme pre vás pár skvelých tipov. Zo zeleniny a z tofu si vďaka jeho neutrálnej chuti pripravíte chutné streetfoodové jedlá.

Vegeburger
Na 4 porcie
1 veľká žltá cibuľa
olivový olej na opečenie
1 lyžica trstinového cukru
1 lyžička balzamového octu
1 malá červená cibuľa
4 veľké šampiňóny
1 strúčik cesnaku
soľ
drvená rasca
mleté ​​čierne korenie
4 žemle
8 listov šalátu
1 paradajka

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Australian Mushrooms (@australianmushrooms),

POSTUP:

1 Cibuľu ošúpeme, nakrájame na prúžky a prudko opečieme na oleji. Potom znížime teplotu a zvoľna opekáme asi 10 minút. Ku koncu pridáme cukor, ocot a necháme rozpustiť. Červenú cibuľu očistíme a pokrájame na prúžky.
2 Šampiňóny očistíme, zbavíme nožičiek a potrieme trochou oleja zmiešaného s prelisovaným cesnakom, so soľou, s rascou a korením. Dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri 220 °C asi 10 minút.
3 Žemle pozdĺžne rozrežeme, na spodnú polovicu rozložíme opláchnuté listy šalátu, plátky paradajok a na ne položíme upečené huby. Navrstvíme karamelizovanú cibuľu, prúžky červenej cibule a priklopíme druhou polovicou žemle.

Dĺžka prípravy: 45 minút

Šalát s tofu
Na 2 porcie
320 g údeného tofu
1 balenie čerstvej rukoly
2 hrste jahôd
2 broskyne
soľ
4 lyžice citrónovej šťavy
olivový olej

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa lucie (@eatsbylucie),

POSTUP:

1 Rozohrejeme gril, grilovaciu panvicu alebo hriankovač, podľa toho, čo máme k dispozícii. Broskyňu nakrájame na plátky, tofu prekrojíme na polovice.
2 Na rozohriaty gril, grilovaciu panvicu alebo hriankovač položíme plátky broskyne, tofu a grilujeme.
3 Medzitým opláchneme rukolu pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať a dáme do hlbokej misky.
4 Umyté jahody nakrájame a pridáme k rukole. Šalát ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a soľou podľa chuti.
5 Keď grilované broskyne zmäknú a tofu získa hnedú kôrku, vyberieme ich z grilu a servírujeme na šaláte.

Dĺžka prípravy: 15 minút

Vegánsky hotdog po taliansky
Na 2 porcie
240 g čili tofu párkov
4 väčšie paradajky
1 strúčik cesnaku
15 g čerstvej bazalky
4 šampiňóny
mleté čierne korenie
½ lyžičky soli
1 lyžička sušeného oregana
slnečnicové semienka
pečivo podľa vlastnej chuti

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa NONA Vegan Foods (@nonavegan),

POSTUP:

1 Paradajky ponoríme do vriacej vody asi na minútu. Potom ich vyberieme a hneď premyjeme v studenej vode. Následne z nich ľahko stiahneme šupku.
2 Očistený cesnak nadrobno nakrájame a krátko restujeme na rozohriatom olivovom oleji na panvici.
3 Očistené paradajky nakrájame na kocky a pridáme k cesnaku. Keď sú takmer mäkké, pridáme k nim polovicu nakrájanej bazalky, soľ, mleté čierne korenie a sušené oregano. Hotovú zmes odstavíme zo sporáka.
4 Medzitým si ugrilujeme dva párky na grile, grilovacej panvici alebo hriankovači. Tofu párky grilujeme asi 10 minút, kým jemne nezhnednú.
5 Šampiňóny ošúpeme, nakrájame a zľahka ich opečieme na panvici s kvapkou olivového oleja, kým nezmäknú.
6 Pečivo z jednej strany prekrojíme, dáme doň zmes z paradajok, grilovaný tofu párok, šampiňóny a zvyšok najemno nakrájanej bazalky.
7 Na záver môžeme na suchej panvici zľahka opiecť slnečnicové semienka a posypať nimi hotdogy.

Dĺžka prípravy: 20 minút

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 09:15