shutterstock.com
StoryEditor

Overené rady odborníkov: Týmito jednoduchými krokmi sa motivujete cvičiť pravidelne

22.04.2020, 16:01
Životný štýl
Snažíte sa pravidelne cvičiť, ale stále vám to nejako nevychádza? Inšpirujte sa motivačnými trikmi, ktoré vám pomôžu vaše predsavzatia splniť.

Poznajú to všetci. Rozhodnete sa, že tentoraz už ale naozaj chcete lepšiu postavu, že schudnete a spevníte sa. Vrhnete sa do cvičenia a vyzerá to, že teraz už to skutočne vyjde. Týždeň alebo dva cvičíte naozaj pravidelne a poctivo. Potom sa to ale jedného dňa nejako zvrhne. Vlastne ani poriadne neviete, kedy nastal ten zlom.

Raz ste boli veľmi unavení, druhýkrát ste mali niečo neodkladného, potom ste sa necítili úplne stopercentne a zrazu uplynuli dva mesiace od toho, čo ste si dali svoje cvičiace predsavzatie a vy ste sa prinútili cvičiť sotva párkrát a neschudli ste ani kilo.

Nájsť a udržať si dlhodobú motiváciu k cvičeniu je pre mnoho ľudí prakticky celoživotnou výzvou. Odborníci zhromaždili tieto motivačné tipy:

Zapojte sociálne siete
Sociálne siete majú nepochybne celý rad negatív, ale na druhej strane ich môžete využiť aj pre svoj prospech. Vedci totiž tvrdia, že sociálne siete výrazne zvyšujú motiváciu k cvičeniu. Stačí, keď sa na nich pochválite svojim priateľom, že ste sa rozhodli schudnúť - a ešte lepšie, ak budete priebežne pridávať príspevky o tom, ako sa vám vaše úsilie darí.

Uskutočnené štúdie ukázali, že obrovskou motiváciou sú najrôznejšie fitness skupiny na sociálnych sieťach. Ak sa stanete ich členom, budete sledovať pokrok, ktorý dosiahli ostatní, deliť sa s nimi o svoje skúsenosti aj diskutovať. Vtedy máte oveľa väčšiu pravdepodobnosť, že sa vám podarí prekonať prípadné zaváhanie a dosiahnete svoj vytýčený cieľ.

Podľa odborníkov vám sociálne siete pri pravidelnom cvičení pomôžu oveľa viac ako napríklad stimul knihy, články v časopisoch a podobne.

Zapamätajte si ten pocit
Nútiť sa k cvičeniu s hmlistou vidinou o čísle menších džínsov, do ktorých sa možno za niekoľko mesiacov vojdete, je pomerne neúčinná metóda. Radšej si uložte do pamäti ten skvelý pocit, ktorý sa dostavil po tom, čo ste si zacvičili.

Endorfíny vyplavované pri cvičení, majú totiž oveľa silnejšiu motivačnú silu. Potvrdila to aj štúdia z roku 2014, v ktorej vedci skúmali vplyv pozitívnych spomienok na ďalšiu motiváciu k cvičeniu. Ukázalo sa, že tí, ktorí si dokázali vybaviť príjemný pocit, ktorý mali po cvičení, cvičili nielen častejšie, ale aj intenzívnejšie ako ostatní.

Oblečte sa
Vedci zistili, že samotný fakt, že sa oblečiete do športového oblečenia, povzbudí vašu chuť na cvičenie a športovanie. Podľa odborníkov sa pri prezlečení do športového "prepne" vaša psychika do tréningového režimu, ktorý je s týmto druhom oblečenia asociovaný.

Nielenže sa tak zvýši vaša chuť na cvičenie, ale budete trénovať aj intenzívnejšie, pretože sami seba uvidíte v úlohe športovca.

Namiesto cvičenia začnite športovať
Čo sa vám vybaví, keď poviete slovo "cvičenie" a čo pri slove "šport"? Ak ste na tom podobne ako väčšina populácie, cvičenie bude zrejme spojené s váhou, vzhľadom, ale aj so stresom a povinnosťami, zatiaľ čo v športe sa vám skôr vybaví hra, voľný čas, radosť a výzva. A je tiež zrejme zbytočné polemizovať o tom, ktorý z týchto pojmov je príjemnejší.

Práve na to upozorňuje štúdia z roku 2005, podľa ktorej je z hľadiska motivácie a výdrže oveľa účinnejšie, ak nebudete cvičiť, ale nájdete si šport, ktorý vás bude baviť a v ktorom sa budete môcť zlepšovať. Ak sa vám navyše podarí dať dohromady skupinu ľudí, ktorí budú športovať s vami (alebo si vytýčite nejaký športový cieľ - napríklad zabehnutie polmaratónu a pod.), bude motivačný efekt ešte väčší.

Dajte si konkrétne, ale reálne ciele
Psychológ Richard Wiseman tvrdí, že ľudia vo svojich predsavzatiach zlyhávajú okrem iného aj preto, že si stanovia príliš nereálne ciele. Ak sami sebe sľúbite, že teraz začnete cvičiť každý deň a za mesiac nabeháte minimálne 300 km, ste na najlepšej ceste za neúspechom.

Pri prvom zlyhaní budete dokonale demotivovaní a neúspech negatívne ovplyvní aj vašu motiváciu do budúcnosti. Stanovte si konkrétny cieľ, ktorého splnenie je však vo vašich silách. Plánujte tiež v krátkodobom horizonte, budete tak mať nielen prehľad o tom, ako sa vám vaše predsavzatie darí plniť, ale budete tiež oveľa viac motivovaní.

Stavte na pozitívnu motiváciu
Prezeráte si denne v zrkadle svoje sadlo a preklínate sa za to, že ste sa opäť na cvičenie vykašlali? Chyba! Namiesto toho by ste sa podľa odborníkov mali zamerať radšej na pozitívnu motiváciu a predstavovať si napríklad, ako to bude príjemné, až sa nebudete zadýchavať cestou na autobus a nezapotíte sa pri vybehnutí na druhé poschodie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 12:29