Všetky chceme schudnúť. A čím rýchlejšie, tým lepšie! Lenže okrem radostného pohľadu do zrkadla nám môže úbytok kíl priniesť aj bolestivú skúsenosť. Žlčové kamene! Na základe rozsiahlej štúdie sa zistilo, že u žien, ktoré počas dvoch rokov schudli od 5 do 10 kilogramov, sa o 44 percent častejšie vytvorili žlčové kamene než u tých, ktoré neschudli ani kilo. A, paradoxne, najčastejšie sa objavili u tých žien, ktorým sa podarilo schudnúť najviac kíl.
Hoci je známe, že kamene sa vytvárajú aj ako následok obezity, keď začneme chudnúť, všetko sa ešte zhorší. Podľa lekárov majú väčšiu náchylnosť na tvorbu kameňov tí, ktorým sa darí chudnúť viac ako 1,5 kila týždenne, ale aj tí, ktorí držia diétu s nízkym obsahom tuku. Aby sme však zistili prečo, musíme si najskôr vysvetliť, ako to všetko funguje.
Keď sa stravujeme pravidelne a máme v každom jedle aspoň 10 gramov tuku, žlč sa zo žlčníka pravidelne vypúšťa. Problém však nastane, keď začneme držať diétu, vynechávať jedlo a znižovať množstvo prijatého tuku. Vtedy totiž žlč v žlčníku zostáva dlhšie, zahusťuje sa a začínajú sa tvoriť kryštáliky, z ktorých sa neskôr stávajú obávané žlčové kamienky. Mnoho ľudí však ani netuší, že kamene má. Dozvedia sa to často len pri náhodnom sonografickom vyšetrení brucha.
A žlčník musí ísť okamžite von, aby nespôsobil život ohrozujúci zápal pankreasu či pobrušnice, ale aj rakovinu žlčníka.