unsplash.com
StoryEditor

V hlave počula hlasy a mávala zvláštne vízie. Johanku z Arku považovali za čarodejnicu, neskôr za svätú

31.12.2021, 18:00
Životný štýl
Johanka z Arku verila, že si ju Boh vybral, aby priviedla Francúzsku víťazstvo nad Anglickom. Napokon ju odsúdili za čarodejníctvo a ako 19-ročnú upálili na hranici. Pozrite sa na to, ako sa až po smrti stala jednou z najväčších svätcov histórie.

Jednou z najvýznamnejších francúzskych hrdiniek je práve Johanka z Arku. Je zodpovedná za to, že doviedla francúzsku armádu k víťazstvu nad Angličanmi pri Orleánse, pretože presvedčila Karola VII, aby ju nechal obliekať a bojovať ako muž. Až po jej zajatí a poprave sa na Johanku z Arku začal francúzsky ľud sústrediť. Dokonca ju pápež vyhlásil za svätú. Pozrite sa na pár zaujímavostí, ktoré ste možno doteraz o nej nevedeli.

Nevedela písať ani čítať

Skutočné meno Johanky z Arku dokáže mnoho ľudí prekvapiť, pretože veria, že jej priezvisko je Ark. V skutočnosti však Johanka nepoznala svoje priezvisko, dokonca pri podpisovaní používala aj meno Jana. Práve preto jej niektorí hovoria práve týmto menom. Zaujímavosťou je, že aj keď bola jednou z najznámejších historických postáv Francúzska, bola negramotná. Nevedela čítať ani písať, vedela sa iba podpisovať. Keďže sa narodila do rodiny roľníka, ako dieťa ju najskôr učili hodnotám katolíckej cirkvi a až potom čítať a písať.

Rozprávala sa s Bohom a archanjelmi

Johanka z Arku zmenila chod francúzskych dejín, pretože odstránila nepriateľov zo svojej krajiny. Tvrdila, že to všetko dokázala pre to, lebo jej to povedal Boh. Už v 13-tich rokoch totiž začala počuť hlasy, ktoré pripisovala práve hlasom Boha, ktorý jej oznámil, že má zachrániť Francúzsko. Dokonca, keď sa strela s Karolom VII, prezradila mu tajnú informáciu, ktorú mohol podľa nej poznať iba skutočný Boží posol. Dodnes nikto presne nevie, čo mu povedala. V súčasnosti existuje veľa ľudí, ktorí sa pokúšajú diagnostikovať a pochopiť, čo sa mohlo odohrávať v jej mozgu. Niektorí veria, že mala príznaky schizofrénie či bipolárnej poruchy. Iní tvrdia, že sa mohla ako malá nakaziť tuberkulózou, čo by neskôr spôsobilo demenciu. Avšak nikto nepochybuje o tom, že skutočne komunikovala s archanjelmi a Bohom, práveže sa hovorí, že mala nejaké ľudské svetské schopnosti.

Vlasy na boba a pánsky štýl obliekania

Niektorí považujú Johanku z Arku za silnú feministickú ikonu, a to najmä preto, že nedovolila patriarchálnej spoločnosti, aby jej diktovala, ako sa má správať a čo nosiť. Keď mala 16 rokov, otec sa jej pokúsil vybaviť sobáš. Avšak ona to odmietla a presvedčila miestny súd, aby sa nemusela vydávať proti svojej vôli. Dokonca počas pôsobenia vo funkcii vojenského vodcu sa rozhodla obliekať radšej do pánskych šiat. Takýto štýl vyvoláva kontroverziu v súčasnosti, čo to muselo byť za jej čias si asi nikto nevie predstaviť. Taktiež sa hovorí, že sa začala obliekať ako muž, pretože sa bála znásilnenia a mužský odev bol odstrašujúci, čiže pre ostatných bola nežiadúca. Tie isté hlasy, ktoré jej povedali, aby si obliekla mužské oblečenie, tiež povedali, aby začala nosiť krátke vlasy. Náhodne si ho ostrihala na boba a až keď bola väznená, tak jej ho pred popravou úplne oholili. Zaujímavé je, že moderný strih na boba vznikol v Paríži až v roku 1909 a v skutočnosti bol inšpirovaný práve Johankou z Arku.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 09:47