profimedia
StoryEditor

Musel prejsť mučením, aby zvládol úlohu Grincha. Ako vyzeralo natáčanie obľúbenej rozprávky?

26.12.2021, 14:00
Životný štýl
Film o Grinchovi, ktorý ukradol Vianoce, vyšiel pred 21 rokmi. Inšpiráciou na sfilmovanie bola jedna kníh spisovateľa Dr. Seussa. Aj keď bola jeho kniha niekoľko krát adaptovaná, nikto dodnes nenahradil Grincha, ktorého stvárnil práve Jim Carrey.

Theodor Seuss Geisel, nazývaný aj ako Dr. Seuss, bol americký spisovateľ, básnik a karikaturista. Bol známy najmä vďaka svojimi detskými rýmovanými príbehmi. Jedným z jeho najznámejších príbehov je „Ako Grinch ukradol Vianoce“, ktorý má nadčasový príbeh. Bol preložený do viac ako deviatich jazykov. Autor ho sám ilustroval a je to jeho jediná v kniha, v ktorej je hlavná postava záporná. Čo bolo autorovou inšpiráciou na napísanie knihy?

Príbeh vznikol pri rannom čistení zubov

Kniha bola vydaná už v roku 1957. Zaujímavosťou je, že autorovou inšpiráciou na napísanie príbehu o Grinchovi bol on sám. „Čistil som si zuby ráno 26. decembra, keď som zrazu v zrkadle uvidel Grinchovu tvár. Bol to Seuss. Uvedomil som si, že sa so mnou niečo stalo, že sa s mojimi Vianocami niečo pokazilo,“ objasnil autor, ktorý po tejto skúsenosti napísal príbeh o svojom „priateľovi“ Grinchovi, aby zistil či dokáže znovu objaviť čaro Vianoc, o ktoré ako človek prišiel. Dej sa sústreďuje na mestečko Whoville, ktoré sa nachádza vo vnútri snehovej vločky. V ňom žijú ľudia milujúci Vianoce.

Na vrchu mesta býva sám Grinch, bytosť, ktorá Vianoce naopak nenávidí, a preto sa ich rozhodne ukradnúť. Jeho srdce však dokáže roztopiť príchod malej Cindy Lou Who, ktorá sa s ním spriatelí. Grinch je veľmi nezvyčajná postava, v príbehu je stelesnením všetkého zlého a nepríjemného, čo spôsobilo, že sa mu spoločnosť vyhýbala. Tento film je nepochybne ukážkou toho, že sviatky nie sú len o darčekoch, ale aj o nájdení strateného ducha Vianoc.

Natáčanie nebola ružová záhrada

V roku 2020 bol natočený film, v ktorom Jim Carrey stvárnil hlavnú postavu mrzutého Grincha. Známy herec spomína, že pri natáčaní sa naučil najmä trpezlivosti: „pod kopami zeleného mejkapu som sa cítil ako pochovaný zaživa.“ Jim Carrey totiž musel stráviť v maskérni každé ráno, počas 92 dní natáčania, dve a pol hodiny nanášaním zelenej farby a potom lepením príčeskov na jeho hlavu. Odlíčenie trvalo každú noc ďalšiu hodinu. Herec musel prejsť špeciálnym cvičením od expertov zo CIA, ktoré ho malo naučiť ako vydržať mučenie.

Dokonca sám režisér Ron Howars strávil celý deň nalíčený a oblečený ako Grinch, aby pochopil emócie, ktoré pociťoval sám Jim Carrey. „Nevidel som. Nemohol som dýchať. Nemohol som sa poškriabať. Fyzické obmedzenia boli neuveriteľné. Bolo to akoby som mal na chrbte pripútanú chladničku,“ priznal sa známy herec, ktorý dodal, že na konci by ho kľudne mohol niekto udrieť bejzbalovou pálkou do tváre a jemu by to nevadilo. Nepochybne príbeh o mrzutom Grinchovi dokazuje, že aj v realite sa môžeme stretnúť s ľuďmi, ktorí ochladnú. Napokon však možno stretneme človeka, ktorý nám otvorí oči a prebudí v nás strateného ducha Vianoc.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 13:40